Jorgos Papandreu ni več predsednik grške vlade

Kdo bo vodil vlado narodne enotnosti do spomladanskih izrednih volitvah, bo znano v ponedeljek.

Objavljeno
06. november 2011 21.00
Posodobljeno
06. november 2011 21.00
Barbara Kramžar, gospodarstvo
Barbara Kramžar, gospodarstvo
Atene - Pritisk njegove socialistične stranke, opozicije in Evropske unije je končno zalegel, grški ministrski predsednik Jorgos Papandreu je danes zvečer ponudil svoj odstop. To je javnosti sporočil urad predsednika države Karolosa Papouliasa, ki se je zvečer po izrednemu zasedanju dosedanje vlade sestal s Papandreujem in voditeljem opozicijske Nove demokracije Antonisom Samarasom.

Grki so se končno zavedli, da morajo minimum politične enotnosti pokazati ekspresno hitro, saj je EU komisar Olli Rehn že izjavil, da Bruselj proučuje scenarije grškega izhoda iz skupne valute. »Tega ne želimo, a moramo biti v dobro ohranjanja finančne stabilnosti in rešitve evra pripravljeni na vsak scenarij,« je komisar za denarne in gospodarske zadeve povedal za Reuters.

Do zaključka Delove redakcije še niso potrdili navedb grškega časopisa To Vima, ki je, ne da bi koga navedel, sporočil, da grško krmilo prevzema nekdanji podpredsednik evropske centralne banke Lucas Papademos.

V noči med petkom in soboto je Papandreu preživel glasovanje o zaupnici, a so tudi v njegovi stranki nekateri poudarjali, da so mu s tem samo dali možnost častnega odhoda. Papandreu je grško in evropsko javnost razburil s predlogom referenduma o varčevalnih ukrepih, ki jih sam ni znal dovolj korenito izvesti v dveh letih, odkar je po prevzemu oblasti odkril resnično šokantno zadolženost države.