Josipović razpisal parlamentarne volitve

Hrvaški predsednik je podpisal odločitev o razpisu rednih parlamentarnih volitev, ki bodo v nedeljo, 4. decembra.

Objavljeno
31. oktober 2011 10.47
Posodobljeno
31. oktober 2011 10.49
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Ko bo današnja odločitev objavljena v uradnem listu, kar bo predvidoma že danes, se bo začel 14-dnevni rok za prijavo volilnih seznamov kandidatov za volitve državni volilni komisiji, piše Slovenska tiskovna agencija. Ta ima nato dva dni časa za potrditev in javno objavo veljavnih seznamov. Potem se, predvidoma 17. novembra, tudi uradno začne predvolilna kampanja.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je danes tudi potrdil, da bo v sredo nagovoril državljane o aktualnem stanju v državi in jih povabil, naj opravijo svojo dolžnost in pridejo na volišča prvo decembrsko nedeljo.

Zadnji sklic sabora, v katerem je štiriletni mandat imelo 153 poslancev, so razpustili minuli petek, dodaja STA.

Raziskava: večina sedežev »kukuriku« koaliciji

Na parlamentarne volitve namerava 68 odstotkov anketiranih, 32 odstotkov pa je neodločnih, je pokazala nova raziskava agencije GfK, ki jo je včeraj objavila RTL televizija. V anketi, ki so je opravili med 14. in 28. oktobrom, je sodelovalo 4.000 državljanov, enakomerno razporejenih v desetih volilnih enotah. Hkrati so na podlagi rezultatov te ankete izračunali število poslanskih mandatov za vsako stranko.

Levosredinska opozicija štirih strank (SDP, HNS, IDS in HSU), ki je znana kot »kukuriku« koalicija, bo dobila 90 poslanskih mest, kar ji zagotavlja dvotretjinsko večino, medtem ko bi HDZ dobila 35 mandatov v novem parlamentu, je pokazala raziskava.

Po pet poslancev bi imeli desničarska Hrvaška stranka prava (HSP) in levičarska Hrvaški laburisti − stranka dela (HL), tri pa regionalna Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) vojnega zločinca Branimirja Glavaša.

V sabor se bo predvidoma vrnil tudi Dražen Budiša kot edini poslanec Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS), mandat bi dobil tudi neodvisni Ljubo Jurčić, ki je bil kandidat za premiera SDP na parlamentarnih volitvah leta 2007.

V raziskavo nista uvrščeni volilni enoti, v kateri so hrvaški izseljenci, ki tradicionalno podpirajo HDZ, niti tista, v kateri volijo manjšinske poslance, ki imajo zagotovljenih najmanj osem poslanskih sedežev.