Juan Carlos za enotnost pred terorizmom

Španski kralj Juan Carlos je v čast španskih oboroženih sil prebivalstvo svoje države, pozval k nacionalni in mednarodni enotnosti v boju proti terorizmu.

Objavljeno
06. januar 2007 17.38
Papež Benedikt XVI. s španskim kraljem Juanom Carlosom in kraljico Sofio
Madrid - Španski kralj Juan Carlos je danes na tradicionalni slovesnosti v čast španskih oboroženih sil prebivalstvo svoje države pozval k enotnosti pred terorizmom. "Odločno ukrepanje sodišč, učinkovitost naših varnostnih sil in mednarodno sodelovanje" bodo Španiji omogočili, da za vedno naredi konec nasilju, je menil kralj.

"Žal so kruta in prezira vredna dejanja teroristov znova povzročila žrtve," je dejal teden dni po bombnem napadu na madridskem letališču, za katerega naj bi bila odgovorna baskovska separatistična organizacija ETA in v katerem sta življenje izgubila dva človeka.
Vendar "ne bo teroristično barbarstvo nikoli omajalo naše vere v demokracijo in naše odločenosti, da branimo vrednote in načela naše ustave," je bil prepričan 69-letni Juan Carlos. Kot je poudaril, namreč popolnoma zaupa v trdnost španskih demokratičnih institucij in instrumentov pravne države.

Slovesnosti je prisostvoval tudi španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, ki je povedal, da je napad končal mirovni proces z ETA, ki se je začelk, ko je skupina marca 2006 razglasila enostransko premirje. Mirovni proces je sicer zaradi nepripravljenosti obeh strani na popuščanje zastal že avgusta, še preden se je dobro začel, zdaj pa je kljub nasprotovanju političnega krila ETA Batasuna, ki želi dialog nadaljevati, kot kaže, res končan.