Jug Španije in del Maroka pod vodo

V Španiji je po zadnjih podatkih umrlo vsaj deset ljudi, v Maroku so izgubili življenje dve ženski in 14-letni fant.

Objavljeno
29. september 2012 17.15
Spain Floods
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Madrid - V hudih poplavah na jugu in jugovzhodu Španije je v petek po zadnjih podatkih umrlo najmanj deset ljudi, med njimi tudi devet let stara deklica. Več sto ljudi iz Andaluzije in Murcie so morali evakuirati, so v petek zvečer poročali španski mediji, ki jih povzema Slovenska tiskovna agencija. O poplavah in smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Maroka.

Poplave so posledica obilnega dežja. Po poročanju časnik El Pais so v Cadizu namerili 200 litrov dežje na kvadratni meter. V Murcii je ponekod padlo 177 litrov na kvadratni meter. V Almerii pa 120 litrov na kvadratni meter.

Številni kraji so odrezani od sveta, ponekod pa so reke narasle do štiri metre nad običajno gladino. Zaradi poplav je ohromljen cesti in železniški promet, prav tako poročajo o dveh porušenih avtocestnih mostovih, navaja STA.

V obmorskem mestu Gandia je medtem pustošil vihar, ki je podrl zabaviščno kolo na tamkajšnjem trgu, pri čemer je bilo poškodovanih 35 ljudi. Po navedbah lokalnih medijev je bilo zabavišče med viharjem zaprto za obiskovalce, tako da so bili med poškodovanimi tamkajšnji delavci, poroča STA.

S poplavami se zadnja dva dni soočajo tudi v regiji Safi na zahodu Maroka, kjer sta življenje izgubili dve ženski in 14-letni fant. Zaradi naraslih voda so morali zapreti avtocesto, ki je povezovala mesto Safi in mesto Essaouira na jugu. Deževje v Maroku v tem obdobju sicer ni običajno.