Junak milijonarja pred izgonom s HTV

Priljubljeni hrvaški voditelj in igralec Tarik Filipović mora zapustiti kviz Lepo je biti milijonar, saj naj bi neprimerno komentiral porabo humanitarnih prispevkov za zagrebške domove za nepreskrbljene otroke.

Objavljeno
28. september 2009 21.25
Rok Kajzer
Rok Kajzer
Zagreb - Usoda priljubljenega hrvaškega voditelja in igralca Tarika Filipovića, ki na HTV vodi novo sezono kviza Lepo je biti milijonar, je v rokah generalnega direktorja Hrvaške radiotelevizije Vanje Sutlića. Programski direktor HTV Domagoj Božidar Burić je sicer že odločil, da mora Filipović zapustiti »dalekovidnico«, saj naj bi v kvizu neprimerno komentiral porabo humanitarnih prispevkov za zagrebške domove za nepreskrbljene otroke, vendar odločitev še zdaleč ni dokončna.

HTV se je pred kvizom, ki je bil predvajan v nedeljo, sicer že opravičila gledalcem in prizadetim. »Toliko humanitarnih akcij je bilo za različne namene, še posebno za Klajićevo in Nazorjevo [otroška bolnica in dom]. Sprašujem se, zakaj nista prevlečeni z zlatom? Toliko denarja je bilo namreč zbrano, ne morem pa ugotoviti, kam je šel. Nekdo pa lahko. Ni tako?« so bile sporne Filipovićeve besede v kvizu, ki so zatresle HTV.

Voditelja so odzivi presenetili, še posebno odpoved sodelovanja oziroma suspenz. Dodal je, da si sporno vprašanje postavljajo vsi tisti, ki pridejo do ustanov, za katere se je zbiral denar, ko pogledajo pročelja in notranjost. »To, kam je šel denar, je torej vprašanje, ki se postavlja samo po sebi,« je dejal voditelj, ki ne razume ogorčenja, sploh ob dejstvu, da je sodeloval pri številnih humanitarnih projektih. Dodal je, da je govoril v korist teh ustanov in se tudi opravičil, če ga je kdo narobe razumel.

Snemanje novih delov kviza je za zdaj ustavljeno, HTV pa ima vnaprej posneti le še dve oddaji. Na javni televiziji so ustanovili posebno komisijo, ki bo preučila vse okoliščine in predlagala ukrepe. Na udaru je tudi več Tariku nadrejenih urednikov, ki bodo bodisi zamenjani, bodisi bodo ob del plače. Čeprav mnoge motijo voditeljeve bolj ali manj posrečene izjave v kvizih, pa glede zadnje televizija ni dobila nobene pritožbe. Šele po izbruhu »afere« so protestirali v otroški bolnici in domu in zahtevali opravičilo, saj da izjava žali ustanovi in ljudi, ki v njih požrtvovalno delajo.

Bodo pa, kakor kaže, z zamenjavo priljubljenega Tarika precejšnje težave. V bran ga je za zdaj vzel generalni direktor, proti so tudi nekateri pomembni uredniki, saj da je zaščitni znak televizijskih kvizov. Tarikov kolega in znani igralec Rene Bitorajac je javno pozval igralce, na zavrnejo morebitno ponudbo, da bi vodili oddajo. Voditeljevi kolegi sodijo, da je kazen pretirana in škandalozna in da bi bila za Tarikovo »pretiravanje« dovolj opozorilo ali odvzem dela plače. HTV naj bi sicer že našla zamenjavo, igralca Roberta Kurbaša, ki naj bi že posnel pilotsko oddajo. Na HTV zanikajo, da so že izbrali naslednika.

Iz tiskanega Dela.