Juščenko proruski ukrajinski vladi očita kršitve ustave

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je najostreje doslej kritiziral vlado pod vodstvom premiera Viktorja Janukoviča. Juščenko je vladi očital predvsem kršitve ustave in nelegitimnost.

Objavljeno
29. marec 2007 18.40
Juščenko in Janukovič za skupno mizo
Kijev - Prozahodni ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je najostreje doslej kritiziral vlado pod vodstvom prorusko usmerjenega premiera Viktorja Janukoviča. V govoru ob prvi obletnici lanskih parlamentarnih volitev, na katerih je slavila Janukovičeva Stranka regij, tako imenovana oranžna koalicija pa je doživela poraz, je Juščenko vladi očital predvsem kršitve ustave in nelegitimnost.

Juščenko je po tem, ko je Stranka regij lani oblikovala vlado, skušal najprej sicer sodelovati s proruskim premierom in si je prizadeval za partnerstvo, vendar pa so postajali odnosi med predsednikom države in vlado zaradi pogostih nesoglasij vse slabši. V tej tekmi je bil Juščenko večinoma poraženec.

V zadnjih tednih pa Juščenku grozi celo popolna nadvlada, saj je več "njegovih" poslancev prestopilo iz opozicije v vladajočo koalicijo. Janukovič trdi, da ima v parlamentu že 260 glasov podpore in napoveduje, da bo v naslednjih mesecih presegel kritičnih 300 glasov, kolikor jih potrebuje za preglasovanje predsednikovega veta.

Kot je v poudaril Juščenko, je premierovo privabljanje opozicijskih poslancev "nesramna revizija volje ukrajinskih volivcev, kršitev ukrajinske ustave in neposredna pot proti brezzakonju", vlada pa je na ta način postala nelegitimna. Kabinetu je predsednik očital tudi nedavno sprejetje zakona, s katerim so bile predsedniku države odvzete nekatere pristojnosti.

V Kijevu so se sicer v zadnjih dneh razširila ugibanja, da namerava Juščenko razpustiti parlament, zaradi česar so se poslanci danes sestali na nujni seji. Vendar pa se je predsednik države odločil drugače in je namesto tega predsedstvo parlamenta ter vodje poslanskih skupin danes pozval k pogovorom o politični situaciji v državi.