Juščenko razpustil parlament

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je v nocojšnjem televizijskem nagovoru povedal, da je razpustil ukrajinski parlament. Predsednikovi izredni pogovori s predstavniki različnih političnih skupin niso uspeli.

Objavljeno
02. april 2007 22.46
Podporniki ukrajinskega premierja Viktorja Janukoviča v Kijevu
Kijev - Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je v nocojšnjem televizijskem nagovoru sporočil, da je podpisal odlok o razpustitvi parlamenta. Medtem na tisoče protestnikov na ulicah obljublja, da bodo njegovi odločitvi kljubovali. Juščenko se je sicer za to drastično potezo odločil po dnevu neuspešnih posvetovanj s predstavniki poslanskih skupin, ki naj bi pripeljala do izhoda iz nastale politične krize.

Strankarski prestopi zaradi zaostrovanja med taborom Juščenka in Janukovičeva


Do najnovejšega zaostrovanja med taboroma Juščenka in njegovega političnega tekmeca, premiera Viktorja Janukoviča, je prišlo zaradi prestopov med strankami, za katere Juščenko trdi, da so neustavni. Ukrajinski predsednik Juščenko je sklical krizne pogovore s predstavniki poslanskih skupin, medtem ko na ulicah Kijeva proti njegovemu vodenju države protestira več tisoč ljudi. "Predsednik nas ni poslušal. Delati bi moral skupaj s parlamentom, ne proti družbi," je dejal vodja komunistov Petro Symonenko, ki je, tako kot voditelj socialistov, krizne pogovore zapustil.

Do današnjih posvetovanj sicer prihaja zaradi najnovejšega zaostrovanja med taboroma Juščenka in njegovega političnega tekmeca, premiera Janukoviča. Jabolko spora so tokrat prestopi med strankami, za katere Juščenko trdi, da so neustavni, in grozi, da bo razpustil parlament in sklical predčasne volitve.

Dvanajst poslancev, nekdanjih privržencev predsednika, je namreč prestopilo na stran Janukovičeve koalicije, ki ima tako zdaj v parlamentu 260 poslancev, vladna koalicija pa mami tudi druge in grozi, da bo do maja združila 300 poslancev, s čimer bi lahko spreminjala ustavo, poroča ruska tiskovna agencija Itar-tass.

Prestopniki so po trditvah Juščenkovih zaveznikov kršili nov zakon, v skladu s katerim morajo poslanci ostati v stranki, s pomočjo katere so bili izvoljeni. Juščenko je zato vladajočo koalicijo obtožil, da destabilizira državo in da si poskuša nezakonito prilastiti oblast, ter jo označil kot nelegitimno.

Protesti se nadaljujejo

V soboto se je v Kijevu v podporo predčasnim volitvam zbralo več tisoč ljudi, prav toliko pa jih je prišlo izrazit podporo Janukoviču. Spor med taboroma tako grozi, da bo razdelil državo. Juščenko je zaradi politične krize odpovedal načrtovani obisk v Moskvi, ki naj bi ga pričel v torek.

Analitiki sicer dvomijo, da si Juščenko v tem trenutku res želi predčasnih volitev, saj je njegova podpora trenutno precej nizka, z razdrobljenostjo in razkoli pa se spopadajo tudi njegove nekdanje zaveznice iz oranžne revolucije.