Jutarnji list: oblasti zaskrbljene, da si ne bi Sanader kaj naredil

Hrvaški mediji še naprej veliko pozornost namenjajo nekdanjemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju.

Objavljeno
30. oktober 2011 12.55
Posodobljeno
30. oktober 2011 13.01
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb - Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader se je včeraj zbudil v postelji zagrebškega kliničnega centra. Prvič, odkar so ga desetega decembra lani aretirali na cesti nedaleč od Salzburga, noči ni preživel za rešetkami, a kot poroča Jutarnji list, to ne pomeni, da je bil izven policijskega nadzora.

V bolnišnični sobi mu je namreč družbo vseskozi delal policist, ki so ga po poročanju hrvaškega časnika tja namestili iz bojazni, da si bo nekdanji premier kaj naredil. Poleg tega Sanaderjevo sobo menda ves čas čuvata še dva policista v civilnih oblačilih.

Nekdanjega premiera je v bolnišnici včeraj sicer obiskal eden od njegovih odvetnikov Gorn Suić, ki je za hrvaške medije potrdil, da se Sanader počuti bistveno bolje kot na petkovi prvi obravnavi, še vedno pa ima težave s pritiskom v prsih.

Kot je še povedal Suić, je Sanader sicer precej nezadovoljen s poročanjem hrvaških medijev. »Ne zdi se mu prav, da pišejo, da se je v petek na sodišču pretvarjal,« je pojasnil odvetnik in še enkrat zatrdil, da nekdnji hrvaški premier res ni vedel, da ga peljejo na sodišče. »V četrtek popoldne so mu povedali, da ga bodo v petek peljali v bolnišnico na preiskave,« je povedal. »Zaradi tega niti ni zajtrkoval, s seboj pa je vzel stvari za osebno higieno. Šele v avtomobilu je izvedel, da ne gre v bolnišnico in povsem jasno je, da je bil zelo presenečen,« je dodal.

Jutranji list še poroča, da se je za razliko od majhne celice v zagrebškem zaporu Remetinec, ki jo mora nekdanji premier deliti s sostanovalcem, Sanader zelo hitro navadil na bolniško sobo in njene privilegije. Soba, ki sicer stane 700 kun na noč, je namreč veliko bolj udobna od celice, v kateri je Sanader preživel zadnjih nekaj mesecev − na voljo ima namreč zasebno kopalnico, televizor, telefonski in internetni priključek, hrano pa lahko izbira iz bolnišničnega menija. Če ne bi bil pod nadzorom policije, bi lahko v sobi namestili tudi člana njegove družine.

Suić je še povedal, da ne ve, kdaj se bo Sanader vrnil v zapor Remetinec. Zanekrat je namreč znano le, da bo v bolnišnici ostal najmanj do ponedeljka.