Se južnoafriškim rudarjem obetajo boljši časi?

Rudarska zbornica in največji sindikat v državi sta dosegla dogovor v zvezi z delom v rudnikih zlata.

Objavljeno
10. oktober 2012 16.01
Posodobljeno
10. oktober 2012 18.00
SAFRICA-MINING-LABOUR-STRIKE-ANGLOAMERICAN
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Johannesburg - Lastniki večine južnoafriških rudnikov zlata in sindikat so danes, po mesecih protestov, nemirov in stavke, dosegli dogovor o plačah in delovnih pogojih. Predlog morajo zdaj potrditi še stavkajoči delavci v rudnikih zlata.

Dogovor med pogajalci iz rudarske zbornice in Nacionalnim sindikatom rudarjev (Num) predvideva zvišanje plač v rudnikih zlata za najnižje rangirane delavce, dodatek za vrtanje in novo plačno lestvico. »Menimo, da je dogovor zelo dober. Upamo, da bo Numu uspelo stavkajoče delavce spraviti nazaj na delo,« je dejal Sven Lunsche, tiskovni predstavnik podjetja Gold Fields, ki od leta 1998, ko je bilo ustanovljeno, upravlja rudnike zlata vse od Južne Afrike do Avstralije.

Tiskovni predstavnik sindikata Num Lesiba Seshoka je povedal, da bodo odgovor na dogovor dali najpozneje v četrtek. Poudaril pa je, da dogovor vključuje tudi ustanovitev posebne preiskovalne komisije, ki bo ocenila delovne in varnostne razmere v rudnikih rudnikih zlata v Južni Afriki, kjer proizvedejo sedem odstotkov celotne količine zlata na svetu.

»To, da je dogovor potrjen, ni pomembno le za podjetja, sindikate in rudarje, temveč tudi za južnoafriško gospodarstvo in socialno državo,« je po pisanju tiskovne agencije AFP povedala Elize Strydom, vodja pogajalcev iz rudarske zbornice.

Še danes zjutraj je po pisanju AFP v rudnikih zlata v Južni Afriki stavkalo več deset tisoč delavcev. Iz podjetja AngloGold Ashanti so na primer sporočili, da 24.000 delavcev iz njihovih šestih rudnikov zlata še vedno ni prišlo na delo.

Obe strani, ki sta dogovor danes spisali, upata, da bosta s tem dosežena mir in končanje protestov v rudnikih po državi. Poznavalci dvomijo, da bo temu tako. Nemiri, ki smo jim v rudnikih zlata in platine priča od avgusta, sicer pa že od februarja, so namreč povezani tudi z nezadovoljstvom delavcev z vodstvom največjega sindikata v državi Num, ki je blizu vladajoči stranki Afriški nacionalni kongres. Prepričati rudarje, da potrdijo danes sprejeti dogovor, bo pravzaprav velika prizkušnja kredibilnosti vodstva sindikata.

Medtem ko dogovor pokriva večino rudnikov zlata v Južni Afriki, zunaj njega še vedno ostajajo manjši rudniki, kot je na primer Gold One. Kitajski upravitelj je v torek v dveh svojih rudnikih zlata in urana pri Johannesburgu odpustil 1.435 ljudi, kar je 75 odstotkov celotne delovne sile. Dogovor tudi ne zajema rudnikov platine, kjer se plače delavcev in delovne razmere razlikujejo od rudnika do rudnika.