Južna Afrika: rudarji iz Marikane na delovnih mestih

Rudarji, ki so od 10. avgusta stavkali, so se vrnili v rudnik platine, ki je sto kilometrov oddaljen od Johannesburga.

Objavljeno
20. september 2012 09.36
Posodobljeno
20. september 2012 10.30
SAFRICA-MINING-STRIKE-LABOUR-LONMIN
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Cape Town - Rudarji iz južnoafriškega rudnika platine Marikana so se danes po pisanju tujih tiskovnih agencij vrnili na delo, potem ko so od 10. avgusta stavkali z zahtevo po zvišanju plač. Britansko podjetje Lonmin, tretji največji proizvajalec platine na svetu in upravitelj rudnika, jim je namreč pred dnevi ponudilo zvišanje plač za 22 odstotkov, s čimer so se rudarji strinjali.

Rudarji iz Marikane, rudnika, ki je kakih 100 kilometrov oddaljen od Johannesburga, so stavko z zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev začeli 10. avgusta. Razmere so se zaostrile, ko je policija 16. avgusta streljala na stavkajoče, opremljene s palicami in mačetami. Krvavi obračun so v skupini Pravica za stavkajoče v Marikani! na socialnem omrežju Facebook opisali kot novi Sharpeville, kjer je 21. marca 1960 policija med protesti proti apartheidu ubila 69 ljudi.

Včeraj so o nemirih poročali iz rudnika platine v Rustenburgu. Policija se je z gumijastimi naboji spravila nad tam zbrane protestnike in jih razgnala. Kot so pozneje sporočili s policije, »nezakonita zborovanja niso dovoljena«. Poznavalci opozarjajo, da se bo scenarij iz Marikane razširil tudi v druge rudnike v Južni Afriki. Južnoafriški politolog Daniel Silke je kot vzrok za naraščanje nezadovoljstva med rudarji navedel nizko plačilo, slabe delovne pogoje in grozljive bivanjske razmere.

V južnoafriških rudnikih, ki ležijo na njenem severovzhodu, proizvedejo 80 odstotkov svetovne platine.