Južna Koreja: konec peklenskega leta

Za Južne Korejce je dan zaključnih izpitov najpomembnejši v življenju.

Objavljeno
13. november 2011 09.35
Posodobljeno
13. november 2011 12.09
G. U., Nedelo
G. U., Nedelo

Četrtek je bil v Južni Koreji prav poseben dan. Skoraj 700.000 dijakov zadnjih letnikov srednjih šol je namreč opravljalo zaključne izpite. Od uspeha na njih je odvisno, ali se bodo lahko vpisali na katero od znanih univerz; če jim bo uspelo in bodo doštudirali, jih čakata zanesljiva zaposlitev v katerem od tamkajšnjih megapodjetij in dobra plača do upokojitve.

Za Južne Korejce je zato dan zaključnih izpitov najpomembnejši v življenju. Zadnje leto srednje šole je čisto normalno, da se dijaki učijo tudi po šestnajst ur na dan – učenje temelji na »piflanju«, torej učenju na pamet – in veliko jih je tako izmozganih, da storijo samomor. Zadnjemu letu zato pravijo kar peklensko leto.

V četrtek so bili cerkve in templji v tej pretežno krščanski azijski državi prepolni staršev, ki so molili za uspeh otrok, letala v času izpitov niso smela leteti, javna prevozna sredstva pa so v zgodnjih urah vozila veliko pogosteje kot običajno. Da z zaključnimi izpiti v Južni Koreji res ni šale, dokazuje prizor na fotografiji, na kateri vojaški policist na svojem harleyju pelje zamudnika v šolo, da ne bi bil prepozen za začetek pisanja nalog. Reuters Kako bi se mu le zahvalila? Najpomembnejši dan v življenju.