Južna Koreja na »tretji poti«

Kaj prinaša izvolitev »levega« župana Seula?

Objavljeno
28. oktober 2011 19.28
Posodobljeno
28. oktober 2011 20.10
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking – Ko je bil ta teden za novega župana Seula izvoljen Park Von Sun, nekdanji politični aktivist in borec za človekove pravice, je bil to izraz nezadovoljstva ne le s politiko predsednika Li Mjung Baka, ampak tudi z zatiranjem srednjega razreda po nareku uspešnih konglomeratov.

V Južni Koreji so volitve župana Seula pomemben politični kazalec, saj živi v glavnem mestu več kot petina prebivalstva in v njem ustvarijo okoli četrtino BDP četrte največje azijske gospodarske sile. Poleg tega je desetmilijonski Seul le 80 kilometrov oddaljen od razmejitvene črte, ki deli Koreji, zato je za tamkajšnje volivce odnos do rojakov z druge strani bodeče žice vedno pomemben dejavnik.

Petinpetdesetletni Park je s 53,4 odstotka glasov prepričljivo premagal kandidatko vladajoče Velike narodne stranke (GNP) Na Kjung Von, kar bi lahko razumeli kot politično napoved parlamentarnih volitev, ki bodo aprila prihodnje leto, nato pa tudi predsedniških decembra 2012. Priljubljenost Li Mjung Baka se je po slabih štirih letih prepolovila in čeprav sam ne more kandidirati za še en mandat, so se tudi možnosti njegove GNP za zmago očitno močno zmanjšale. Južna Koreja se je še enkrat obrnila v levo.

Predvolilni boj med Parkom in Na je bil simboličen na več ravneh. To je bil predvsem spopad med odvetnikom, ki je v glavnem branil primere kratenja človekovih pravic, in sodnico, ki uživa v luksuznem življenju, v svoji biografiji pa ima tudi nedokazane obtožbe v zvezi s pranjem denarja in špekulacijami z nepremičninami. Ko je Park pritegnil na svojo stran vse silovitejši odpor ogroženega srednjega razreda proti privilegirani eliti in obljubil, da bo »prvi socialni župan« prestolnice, mu je bila zmaga zagotovljena.

Analitiki si Parkov uspeh razlagajo tudi s tem, da mlada generacija ne vidi nikakršnih koristi, ki bi jih prinašal nacionalizem desnice. To, da sta Li Mjung Bak in GNP pokazala zobe komunističnemu severu, ni odprlo novih delovnih mest na jugu in življenje postaja vse težje, celo brez napovedane združitve, o kateri se že zdaj ve, da bo stala več kot enoletni BDP.

Kako bo politično ozračje, ki je Parka pripeljalo na čelo mestne vlade, vplivalo na južnokorejsko notranjo in zunanjo politiko, se bo pokazalo prihodnje leto. Dejstvo je, da so volivci v Seulu razglasili konec »politike ribje pogače«. Sladica v obliki ribe je polnjena s sojino pašteto in je vedno enake velikosti, okusa in barve. Južni Korejci zahtevajo nekaj novega. Zdi se, da iščejo tretjo pot.