Južnoafriški rudarji: ker so stavkali, so na cesti?

Britansko-ameriško podjetje Amplats je odpustilo 12.000 rudarjev v južnoafriškem rudniku platine v Rustenburgu.

Objavljeno
05. oktober 2012 18.20
SAFRICA-STRIKES/AMPLATS
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Cape Town - Britansko-ameriško podjetje Amplats, največji proizvajalec platine na svetu, je danes odpustilo 12.000 rudarjev. Delavci imajo zdaj tri dni časa za pritožbo.

Ker se delavci niso udeležili discipinske obravnave, so jih odpustili, so v obrazložitvi zapisali v podjetju. Odpustili so delavce, ki si niso izbrali zastopnikov in se niso udeležili zaslišanj. Amplats tudi trdi, da jih je tridenska »nezakonita stavka« 28.000 rudarjev stala 39.000 unč platine ali 63 milijonov ameriških dolarjev.

Rudarji v Rustenburgu so po vzoru delavcev v Marikani začeli stavko z zahtevo po zvišanju plač in izboljšanju delovnih pogojev. Iz podjetja Amplats so tudi sporočili, da se je stavka razširila še na dva rudnika, kjer delavci prav tako zahtevajo zvišanje plač.

Poznavalci so napovedovali, da se bodo nemiri, kot so bili tisti v Marikani, ko je bilo samo 16. avgusta med stavko ubitih 34 ljudi, zajeli celotno rudarsko dejavnost v Južni Afriki. Razmere v rudnikih, kot jih je pred časom opisal analitik Daniel Silke, so namreč izredno slabe; v okolici delovišč veliko krat ni ne cest ne šol, ponekod so zaposleni brez pitne vode in urejenih sanitarij, širijo se bolezni.