København v pričakovanju novih izgredov

V Københavnu se je tudi nocoj zbrala množica protestnikov. Protesti zaenkrat potekajo brez incidentov, policija pa se boji ponovitve sinočnjega divjanja.

Objavljeno
03. marec 2007 22.00
Nemiri na Danskem
København - V Københavnu so je tudi nocoj zbrala množica ljudi, ki protestirajo zaradi četrtkove prisilne izselitve skvoterjev iz neke hiše v danski prestolnici. Protestov, ki za zdaj potekajo mirno, se nocoj udeležuje kakih 3000 demonstrantov, policija pa je v strahu, da se bodo manifestacije že tretjo noč zapored sprevrgle v nemire, danes še poostrila varnostne ukrepe.

Po poročanju tamkajšnjih medijev protestniki pozivajo prek sms sporočil k nadaljevanju demonstracij. "Boj se bo nadaljeval. Dokler v mestu ne bo novega mladinskega centra se bomo borili zanj,“ je povedal Jan, predstavnik izseljenih skvoterjev.

Policija je danes izvedla več preiskav skvoterskih poslopij, kjer so iskali tuje protestnike, ki bodo izgnani. Šlo naj bi za okoli 50 aktivistov med katerimi je največ Nemcev.

Od četrtka, ko so izbruhnili nemiri, je policija aretirala več kot 500 ljudi, od tega 207 po izgredih minulo noč, ko so protestniki med drugim zažigali avtomobile. Preiskali so tudi več kot 10 hiš in stanovanj v Koebenhavnu in okolici, da bi izsledili aktiviste, ki organizirajo proteste.

Sprva mirni protesti, ki se jih je udeležilo kakih tisoč ljudi, so se v nasilje sprevrgli, potem ko so policisti proti demonstrantom uporabili solzivec. Protestniki so nato policiste obmetavali s kamenjem izza barikad iz smetnjakov, zažgali pa so tudi več kot deset avtomobilov.

Protesti so se začeli v četrtek, ko je danska policija izselila hišo, v katero so se nelegalno naselili skvoterji. Ti so v hiši živeli že 25 let, nato pa so oblasti stavbo prodale cerkvi, zaradi česar so skvoterje izselili. Po nasilni izselitvi so v danski prestolnici izbruhnili protesti, ki so se v noči na petek sprevrgli v nemire. Policija je po napovedih danskih aktivistov, da bodo protesti trajali tri dni, poostrila varnostne ukrepe v problematičnih četrtih Nørrebro in Christianshavn.