K zdravniku kamor koli v Evropski uniji

Nemška zvezna ministrica za zdravje Ulla Schmidt bo podala predlog, s katerim bo prebivalcem iz članic EU omogočeno, da si za svojo bolezen poiščejo ustreznega zdravnika kjer koli v Uniji.

Objavljeno
17. januar 2007 07.00
Nemška ministrivca za zdravstvo Ulla Schmidt
Potsdam – Nemška zvezna ministrica za zdravje Ulla Schmidt je v okviru potsdamske razprave o nemškem predsedovanju Uniji napovedala, da se bo zavzela za izboljšanje zdravstvenega varstva v vseh članicah Unije in da bo za učinkovitejše delovanje evropskega zdravstva izkoristila tudi polletno nemško predsedovanje v Evropski uniji.

Po njenih besedah bo Evropejcem iz članic Unije v prihodnje omogočeno, da si za svojo bolezen poiščejo ustreznega zdravnika kjer koli v Evropski uniji. To da bo veljalo predvsem za zdravljenje pacientov z redkimi boleznimi, za katere v Evropi primanjkuje specialistov. Do zdaj je bilo takšno zdravljenje v drugi članici EU mogoče le s posebnim, časovno omejenim dogovorom med zdravstvenimi zavarovalnicami, v prihodnje pa naj takšna izmenjava pacientov postane pravilo.

Izkoristiti moramo priložnosti, ki jih tudi na področju boljšega zdravstva in bolj kakovostne zdravstvene oskrbe evropskim pacientom omogoča skupni evropski trg, je zapisano v potsdamskih sklepih, ki so jih pozdravile tudi nemške zdravstvene zavarovalnice. So pa poudarile, da bo treba pri tesnejšem povezovanju evropskega zdravstvenega trga upoštevati, da zaradi napovedanih sprememb nemški sistem zdravstvenega zavarovanja ne sme zabresti v finančne težave in da mora kljub tovrstni izmenjavi pacientov tudi v prihodnje delovati učinkovito. Organizacija takšnega sistema vseevropske zdravstvene oskrbe mora zato ostati v izključni pristojnosti držav članic, je zapisano v potsdamskem priporočilu.

Več v današnjem tiskanem Delu