Kabul: krvavo maščevanje za ameriški film

V napadu na avtobus s tujimi delavci je bilo ubitih najmanj 12 ljudi. Večina od njih je državljanov Južne Afrike.

Objavljeno
18. september 2012 12.56
INDONESIA-US-UNREST-FILM-PROTEST
Mo. B., Mo. Z., Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si

Kabul - Film, zaradi katerega je v zadnjih dneh završalo po svetu, je danes terjal nove žrtve. Na prometni cesti, ki vodi do glavnega letališča v Kabulu, je ob manjšem avtobusu odjeknila eksplozija v avtomobilu, ki ga je po pisanju Al Džazire vozila samomorilska napadalka. Ubitih je bilo vsaj 12 ljudi.

 »Ob približno sedmi uri zjutraj se je na cesti v okrožju 15 v avtomobilu razstrelil samomorilski napadalec. Umrlo je devet delavcev iz tujih podjetji in trije afganistanski civilisti, dva policista sta ranjena,« je tamkajšnja policija zapisala v izjavi za javnost. Kot poroča Guardian so med mrtvimi tudi ruski in južnoafriški piloti.

Odgovornost za napad je že prevzela oborožena skupina Hizbo Islami. Pojasnili so, da gre za maščevanje za film Nedolžnost muslimanov, ki ga številni muslimani vidijo kot hudo žalitev preroka Mohameda.

Na severu Afganistana so se medtem množično protesti sprevrgli v nasilje. Več sto afganistanskih učiteljev in študentov, ki so vzklikali protiameriška gesla in zažigali fotografije Baracka Obame, se je spopadlo s policisti. O protestih še vedno poročajo tudi iz Indonezije. V Bangladešu pa so zaradi objave spornega ameriškega filma blokirali spletno strani YouTube.

Nato sprejel varnostne ukrepe

Iz Nata so danes sporočili, da bodo do nadaljnjega prekinili z izvajanjem skupnih manjših vojaških operacij Natovih vojakov in pripadnikov afganistanskih varnostih sil. Za to so se odločili zaradi incidentov v zadnjih dneh, ko afganistanski rekruti uperili orožje v zavezniške vojake. Kot so v Natu pojasnili gre za varnostni ukrep, z afganistanskimi pripadniki varnostnih sil pa bodo odslej sodelovali samo na ravni bataljonov ali višje. O morebitnem sodelovanje z manjšimi enotami bodo odločali od primera do primera.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta, ki se trenutno mudi na Kitajskem, je pozdravil odločitev poveljnika Natovih sil Isaf generala Johna Allena. »Zaskrbljeni smo nad internimi napadi in vpliva, ki ga imajo na naše sile. General Allen je sprejel pravilno odločitev,« je povedal. Zatrdil je še, da manjše sodelovanje med Natovimi vojaki in pripadniki afganistanskih sil ne bo vplivalo na umik zavezniških sil iz Afganistana, predviden do konca leta 2014.

Egipt za sojenje tistim, ki naj bi sodelovali pri spornem filmu

Egiptovsko tožilstvo je po pisanju tiskovne agencije AFP danes odredilo sodni proces proti sedmim ameriškim koptom egiptovskega rodu, ki jim bodo sodili zaradi domnevnega sodelovanja pri do muslimanov žaljivem ameriškem filmu. Po navedbah tožilstva so obtoženi domnevno vpleteni bodisi v produkcijo bodisi v distribucijo filma z naslovom Nedolžnost muslimanov.