Kacav gre na dopust

Posebna komisija izraelskega parlamenta je odobrila prošnjo predsednika Mošeja Kacava, ki mu grozi obtožnica zaradi posilstva štirih žensk, da "odide na dopust" za obdobje treh mesecev.

Objavljeno
25. januar 2007 19.37
Predsedniške posle bo začasno opravljala predsednica kneseta Dalia Icik
Jeruzalem - Posebna komisija izraelskega parlamenta je danes odobrila prošnjo predsednika Mošeja Kacava, ki mu grozi obtožnica zaradi posilstva štirih žensk, da "odide na dopust" za obdobje treh mesecev. "Prošnja predsednika države za odhod na dopust je bila sprejeta. Od tega trenutka dalje je predsednik začasno odstavljen. Ne more več opravljati svoje funkcije ali izvajati svojih posebnih pravic," je po razpravi povedala predsednica komisije Ruhama Avraham.

Avrahamova je po razpravi še povedala, da bo predsedniške posle začasno opravljala predsednica kneseta Dalia Icik. S tem bo postala prva ženska v Izraelu, ki bo opravljala predsedniške posle. Položaj predsednika v Izraelu je sicer pretežno protokolarne narave, a Kacav bo tudi med dopustom užival imuniteto pred sodnim pregonom.

Kacavovega odhoda si želi večina Izraelcev

Komisija, pristojna za parlamentarne zadeve, je po večurni razpravi s 13 glasovi proti 11 ustregla Kacavovi prošnji. Komisija šteje 25 članov, na razpravi pa jih je bilo prisotnih 24. Med razpravo se je sicer več poslancev izreklo za takojšen odstop Kacava, za kar se je že v sredo zavzel izraelski premier Ehud Olmert. Kacavovega odhoda si želi tudi večina Izraelcev.

Kacav je glede na današnjo odločitev parlamenta na dopustu lahko tri mesece, dopust pa je mogoče na njegovo prošnjo podaljšati še za tri mesece. Komisijo so sicer danes tudi zaprosili, naj začne postopke za odstavitev Kacava. Glede na izraelsko zakonodajo, je mogoče predsednika odstaviti, če ta ukrep podpre 90 od 120 članov kneseta. Pravna svetovalka izraelskega parlamenta Nurit Elstein je danes izjavila, da bi tovrsten proces lahko trajal tedne. Po njenem mnenju bi bila za Kacava prava pot odstop, a je tudi dopust "v okviru razumnega".

V primeru krivde mu grozi 16 let zapora

Izraelski generalni tožilec Menahem Mazuz je v torek napovedal, da namerava proti Kacavu vložiti obtožnico zaradi posilstva, spolnega nadlegovanja, oviranja pravosodje in ustrahovanja prič. V primeru, da mu bodo dokazali krivdo, Kacavu grozi 16 let zapora. Izraelski predsednik sicer v času mandata uživa imuniteto, soditi pa mu je mogoče šele po odstopu ali izteku mandata. Kacavu bo mandat potekel julija.

Kacav je v sredo na novinarski konferenci v čustvenem nagovoru zatrdil, da se bo boril na položaju in ne bo odstopil. "Samo ena resnica je ... sem žrtev enega najhujših napadov v zgodovini Izraela," je ogorčeno dejal.