Kaczynski bo Lizbonsko pogodbo podpisal v soboto

Poljski predsednik Kaczynski bo Lizbonsko pogodbo podpisal v soboto natanko opoldne. Na posebni slovesnosti v Varšavi bo sodeloval tudi vrh EU s predsednikom Evropske komisije Barrosom na čelu.

Objavljeno
08. oktober 2009 22.33
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Varšava - Poljski predsednik Lech Kaczynski bo Lizbonsko pogodbo podpisal v soboto na posebni slovesnosti, je danes sporočil vodja njegovega kabineta Waldyslaw Stasiak. Na slovesnost so povabljeni tudi predsedujoči Svetu EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek.

 

Po napovedih Staisaka bo Kaczynski Lizbonsko pogodbo podpisal v Varšavi natanko opoldne v soboto. Medtem je v Bruslju Barroso že potrdil, da se bo slovesnosti v Varšavi udeležil.

 

Pred tem je sicer vodja urada za nacionalno varnost pri predsedniku Aleksander Szczyglo napovedal, da bo Kaczynski to reformno pogodbo EU najverjetneje podpisal v nedeljo, po vrnitvi iz Vatikana. "Predsednik drži svoje obljube. Že večkrat je dejal, da bo v primeru potrditve pogodbe na drugem irskem referendumu tudi njegova odločitev pozitivna," je za poljsko televizijo danes dejal Szczyglo.

 

Po podpisu Kaczynskega bo za dokončno uveljavitev Lizbonske pogodbe manjkal le še podpis češkega predsednika Vaclava Klausa, ki pa še kar išče razloge, da tega ne bi storil. Formalno mora sicer še počakati na odločitev ustavnega sodišča, ki presoja o zahtevi skupine senatorjev, da ta reformna pogodba EU ni v skladu s češko ustavo, vendar pa je danes v telefonskem pogovoru z Reinfeldtom nakazal, da želi še končno opombo k pogodbi, vezano na Listino temeljnih pravic. Toda Reinfeldt se s tem ne strinja.