Kadar se zaljubi škof

Papež Benedikt XVI. je za vselej razrešil vojaškega škofa in generala Tamasa Szaba, ker se je zapletel s pripadnico vojske. Szabo bo verjetno izgubil tudi generalski čin in vse ugodnosti.

Objavljeno
31. marec 2007 08.00
Budimpešta – »Sprejel sem težko odločitev, a mislim, da sem se dobro odločil,« pravi nekdanji madžarski vojaški škof in general Tamas Szabo, ki je bil z dovoljenjem samega papeža Benedikta XVI. pred kratkim za vselej razrešen dolžnosti. Verjetno bo izgubil tudi generalski čin in vse ugodnosti, ki sodijo zraven, in to zaradi vojakinje, s katero bi se menda rad poročil.

Odstop brez primere

Odstop škofa in generala s položaja zaradi (načrtovane) poroke je na Madžarskem brez primere, pa tudi vojska noče razkriti nikakršnih podrobnosti. Neuradno se je izvedelo, da je 51-letni nekdanji škof svoj dosedanji poklic opustil zaradi skrivnostne pripadnice madžarske vojske, menda zaposlene na obrambnem ministrstvu. Čeprav javno ni priznal, da se je za izstop odločil zaradi vojakinje, pa je po njegovi izjavi mogoče sklepati, da gre res za ljubezensko zvezo.

Verniki so mirno sprejeli novico

Na novinarsko vprašanje o morebitni poroki v bližnji prihodnosti je nekdanji škof namreč odgovoril, da je to »najina skrivnost in najina zasebna stvar«. Ni skrival, da bi rad za vedno pozabil vse, kar se z njim dogajalo, in da bi pozornost rad usmeril na svoje novo zasebno življenje. Čeprav se je na Madžarskem marsikdo čudil njegovi odločitvi, pa javnost ni bila presenečena zaradi novice o njegovem odhodu iz vojaške službe. Tudi verniki so mirno sprejeli novico, da je nekdanji monsignor Tamas Szabo, ki so ga vodila čustva, svojemu poklicu obrnil hrbet.

Precej bolj jasna je slika o duhovnikih, ki so opustili svoj poklic. Po besedah tiskovnega predstavnika škofovske konference Csongorja Szerdahelyja je iz katoliške cerkve iz zasebnih razlogov doslej izstopilo 400 duhovnikov. Konkretnih vzrokov za takšno njihovo odločitev pa ni navedel.

Več o tem preberite v sobotnem tiskanem Delu