Kadijević: Sem svetovalec vojaške koalicije v Iraku

Nekdanji general JNA in jugoslovanski minister za obrambo Veljko Kadijević je izjavil, da je svetovalec vojaške koalicije v Iraku, dodal pa je tudi, da ga hrvaške tožbe niti malo ne strašijo.

Objavljeno
26. marec 2007 18.10
Veljko Kadijević
Zagreb - Nekdanji general JNA in jugoslovanski minister za obrambo Veljko Kadijević je v ekskluzivnem pogovoru za hrvaški Business.hr dejal, da ga hrvaška tiralica sploh ne zanima, hrvaške tožbe pa ga niti malo ne strašijo. “Jaz sem samo reševal državo, ki so jo mnogi, med njimi tudi predsednik Mesić, želeli razbiti,” je izjavil Kadijević, ki ga bremenijo kar tri obtožnice za vojne zločine v Bjelovaru, Vukovaru in Osijeku. Hrvaška policija pa je prejšnji teden za Kadijevićem razpisala še mednarodno tiralico.

Business.hr piše, kako je Kadijević izjavil, da je res svetovalec vojaške koalicije v Iraku, kar je po njegovem logično, saj je kot nekdanji prvi človek JNA imel natančne podatke o Sadamovih bunkerjih, vojaški opremi in tehnologiji, ki jo je nekdanja skupna država SFRJ do začetka 90-ih izvozila v Irak.

82-letni Kadijević trdi, da je po opravljenem poslu za Američane odšel na dopust, vendar “ne more reči, kje, ne zaradi hrvaške tiralice, temveč zaradi lastnega miru”.

Kot piše Business.hr, so ZDA takrat menda že upokojenega Kadijeviča angažirale še v času prve zalivske vojne leta 1991, in Kadijević trdi, da je s tem pridobil imuniteto tako pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije kot tudi pred hrvaškimi sodišči. V pogovoru je Kadijević nekdanjega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana označil kot "osebo, ki se je vedno držala dogovora", medtem ko je za sedanjega predsednika Mesića dejal, da "ni oseba, ki bi ji zaupal", saj je "zmanipuliral predsednika Tuđmana glede dogovora o predaji orožja paravojaških skupin leta 1991".

Omenjeni medij se je do Kadijevićeve izjave dokopal po enomesečnih prizadevanjih in s pomočjo kar šestih posrednikov. Njegovo izjavo naj bi nato dobili v eni izmed držav članic EU, in sicer v enem od "evropskih parkov, v katerem naj bi nekoč počival tudi avstrijski cesar Franc Jožef". Tam je na njih čakal posrednik, ki je vzpostavil zvezo s Kadijevićem, nakar so novinarji vklopili svoje diktafone in pustili "gospoda generala, da govori, brez vprašanj". Potem ko so si izjavo zapisali na papir, so morali posnetke vrniti.