Kadilcem v Evropskem parlamentu se slabo piše

Poslanci Evropskega parlamenta, ki si v odmorih med razpravami radi prižgejo cigareto ali dve, bodo morali odslej to početi zunaj parlamentarne zgradbe.

Objavljeno
02. januar 2007 09.22
Kajenje prepovedano!
Ljubljana - Poslanci Evropskega parlamenta, ki si v odmorih med razpravami radi prižgejo cigareto ali dve, bodo morali odslej to početi zunaj parlamentarne zgradbe. Od 1. januarja letos namreč ni več dovoljeno kaditi v nobeni od zgradb Evropskega parlamenta, ne v Bruslju in v Strasbourgu kot tudi ne v Luxembourgu. Poslanci se tako pridružujejo kolegom v Evropski komisiji, za katere prepoved kajenja, razen na terasah in dvoriščih kavarn, velja že dlje časa.

Kadilcem v evropskih institucijah sicer najbolje kaže na Sodišču Evropskih skupnosti v Luxembourgu, kjer uradne prepovedi kajenja (še) ni. Kaditi je dovoljeno tudi v poslopjih Sveta EU in Računskega sodišča v Bruslju in Luxembourgu, a le v posebnih prostorih za kadilce.

Odločitev o prepovedi kajenja v parlamentu, ki je bila sprejeta že leta 2004, so novembra 2006 potrdili voditelji poslanskih skupin. Ob tem so se morda zgledovali po Češki, Finski, Irski, Luksemburgu, Španiji in Škotski, v katerih prepoved že velja v prostorih državnih organov. Tej skupini se z letom 2007 pridružujejo še Anglija, Severna Irska in Francija.

Na Irskem popolna prepoved na vseh javnih mestih

Kot izhaja iz lanskoletnega poročila Help, pobude Evropske komisije za boj proti tobaku, je v prepovedi kajenja nesporna voditeljica med državami članicami EU Irska, ki je v tej družbi edina, v kateri velja popolna prepoved na vseh javnih mestih. Takoj za njo sta Finska in Španija, v katerih se lahko kadi le v posebnih prostorih restavracij, večjih od 50 oziroma 100 kvadratnih metrov. V Španiji ta izjema velja še za letališča ter avtobusne in železniške postaje.

V Sloveniji velja popolna prepoved kajenja le v prostorih javnega zdravstva, izobraževalnih ustanovah in sredstvih javnega prevoza. Kajenje ni prepovedano le v barih, medtem ko morajo biti povsod drugje za kadilce urejeni posebni prostori.

Zaradi kajenja je leta 2000 po svetu po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo 4,2 milijona ljudi. Napovedi za prihodnost pa so še bolj črne - WHO namreč pričakuje, da bo med letoma 2025 in 2030 zaradi kajenja umrlo celo deset milijonov ljudi.