Kadilci na Hrvaškem spet prišli na svoj račun

Hrvaška vlada je sprejela spremebe zakona o prepovedi kajenja, s katerimi se bo v nekaterih lokalih spet lahko kadilo. Spremembe sicer prinašajo stroge omejitve, s katerimi bo prepovedano tudi oglaševanje tobačnih izdelkov.

Objavljeno
10. september 2009 18.47
Š. Ro.
Š. Ro.
Zagreb - Hrvaška vlada je danes sprejela spremembe zakona o prepovedi kajenja na javnih prostorih, vendar z zelo strogimi omejitvami. Uporaba tobačnih proizvodov je tako spet dovoljenja v lokalih, medtem ko je kajenje v restavracijah še vedno prepovedano.

V spremembah zakona sicer ni izrecno navedene nobene določbe, ki bi dovoljevala kajenje v lokalih do 50 kvadratnih metrov, niti določbe, ki bi v večjih lokalih zahtevala ločen prostor. Novi zakoni določajo, da površina za kajenje ne sme biti manjša od 10 kvadratnih metrov, prostor prav tako ne sme zavzemati več kot 20 odstotkov površine lokala. Prostori morajo biti opremljeni z ustreznimi filtrirnimi in prezračevalnimi napravami.

 

V primeru, da nek gostinski obrat ne more izpolniti teh pogojev, lahko lastnik obrata cel prostor nameni izključno kadilcem. Posamezni lokal ima lahko vse prostore kadilske, z jasno oznako o dovoljenju kajenja. Seveda pa mora za to lastnik objekta zadostiti strogim pogojem glede prezračevanja in odvajanja dima, prostor pa mora biti opremljen tudi z reklamnim materialom, ki opozarja na nevarnosti, ki jih prinašajo cigarete.

 

Minister za zdravje Darko Milinović ob tem zatrdil, da sprememb zakona niso sprejeli pod kakršnim koli pritiskom, vseeno pa priznal, da je dosedanja prepoved kajenja izzvala veliko nezadovoljstvo med gostinci.

 

Kajenje bo dovoljeno tudi v posebnih prostorih kaznilnic in zaporov, zakon o prepovedi kajenja pa ostaja enak za restavracije, hotele, bolnice in druge javne prostore.

 

Spremembe zakona prepovedujejo tudi oglaševanje tobačnih proizvodov tudi na mestih, kjer je tobačne izdelke mogoče kupiti.