Kadirov z večino na predsedniški položaj

Poslanci ruske republike Čečenije so za čečenskega predsednika imenovali 30-letnega Razmana Kadirova, sicer kandidata ruskega predsednika Putina.

Objavljeno
02. marec 2007 18.33
Grozni - Poslanci ruske republike Čečenije so danes za čečenskega predsednika imenovali Razmana Kadirova. Za 30-letnega Kadirova, ki ga je na položaj predlagal ruski predsednik Vladimir Putin, je glasovalo 56 od 58 poslancev v Groznem, dve glasovnici pa sta bili neveljavni.

Putin je v četrtek uradno podprl kandidaturo Kadirova, ki ga številne organizacije za človekove pravice obtožujejo ugrabitev ter zapiranja civilistov in domnevnih čečenskih upornikov. Kremelj v nasprotju s tem Kadirova vidi kot človeka, ki bi lahko stabiliziral krizno republiko. Putin je v četrtek pojasnil, da se je Kadirova odločil predlagati za predsednika zaradi njegovega prispevka k obnovi Čečenije v zadnjih letih.

Sin "nasledil" mesto leta 2004 ubitega očeta

Kadirov je od 15. februarja opravljal funkcijo vršilca dolžnosti čečenskega predsednika, potem ko je s položaja odstopil predsednik Alu Alhanov, ki je prevzel mesto namestnika pravosodnega ministra. Do zamenjave je prišlo, potem ko so v Moskvi krožile govorice o naraščanju napetosti med Alhanovom in Kadirovom.
Slednji je sicer že pred izvolitvijo Alhanova na mesto predsednika veljal za kandidata za predsednika Čečenije, vendar je moral počakati do 5. oktobra 2006, ko je dopolnil 30 let, kar je najnižja dovoljena starost za čečenskega predsednika. Njegov oče Ahmed Kadirov je zmagal na predsedniških volitvah leta 2003, vendar je bil maja 2004 ubit v napadu v Groznem, za katerega je odgovornost prevzel medtem ubiti vodja čečenskih upornikov Šamil Basajev. Po volitvah avgusta 2004 je Ahmeda Kadirova nasledil kandidat Kremlja Alhanov.