Kadirov zaprisegel kot novi predsednik

Kadirov je prisegel kot predsednik ruske republike Čečenije. Na ta položaj je prišel šele, ko je dopolnil zakonsko predpisano starost, 30 let. Za cilj si je zadal uspešno in mirno Čečenijo.

Objavljeno
05. april 2007 20.21
Grozni - Ramzan Kadirov je v četrtek na slovesnosti v čečenskem mestu Gudermes prisegel kot predsednik ruske republike Čečenije. Položaj ga je sicer čakal že nekaj let, a je moral nanj počakati, dokler ni dopolnil zakonsko predpisanih 30 let. Na slovesnosti je kot svoj glavni cilj izpostavil razvoj "uspešne in mirne Čečenije".

Kadirov uspešno gradi kult osebnosti

Kadirov, ki ima podporo Kremlja, nevladne organizacije pa ga skupaj z njegovimi milicami obtožujejo nasilja nad civilisti, je ob prisegi na čečenski ustavi obljubil, da bo "spoštoval človekove pravice, branil pravice večetničnega prebivalstva republike ter spoštoval ustavo".

Slovesnost je potekala v predsedniški rezidenci v Gudermesu, ki je kakih 30 kilometrov vzhodno od prestolnice Grozni, v navzočnosti kakih tisoč povabljencev in ob strogih varnostnih ukrepih. Na cesti od Groznega do Gudermesa je tako na vsakih sto metrov stal policist. Slovesnosti so se med drugim udeležili tudi posebni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina za jug Rusije Dmitrij Kozak, pa tudi predsedniki sosednjih ruskih republik, kot sta Severna Osetija in Ingušetija.

Kadirova je predsedniški položaj v severnokavkaški ruski republiki čakal vse od smrti njegovega očeta, predsednika Ahmeda Kadirova leta 2004. Danes komaj 30-letni Ramzan Kadirov si je od tedaj pridobil sloves nezaustavljivega oblastnika in edinega človeka, ki so mu poslušni nekdanji uporniki, ki danes polnijo vrste čečenskih oboroženih sil. Če je kdo sposoben Čečeniji zagotoviti mir, je to Kadirov, menijo v Kremlju.

Kadirov si je utrdil položaj oblastnika v državi

Kadirov mlajši se je kalil kot vodja varnostnikov svojega očeta, po njegovi smrti pa je veljal za njegovega naslednika. Vendar se takrat zaradi svoje mladosti še ni mogel potegovati za predsedniški položaj, je pa zasedel najprej položaj namestnika premiera, pristojnega za varnost, nato pa še položaj premiera, ki si je oblast delil s predsednikom Alujem Alhanom. Vendar se slednji s politično močjo Kadirova ni mogel kosati, zato je februarja letos odstopil.

Ruski predsednik Putin je nato na njegovo mesto 15. februarja začasno imenoval Kadirova, 2. marca pa je čečenski parlament tega dejanskega voditelja republike z veliko večino potrdil za predsednika.

Kadirov svojo oblast gradi na obnovi države in celo njegovi nasprotniki priznavajo, da je v kratkem času dosegel zavidljive uspehe. Kadirov je Čečenom obljubil, da jih ruski vojaki ne bodo več pobijali, da bodo uporniki položili orožje, da bo stekla obnova in da bo republika stabilna.

Vendar je cena teh uspehov visoka, saj do njih prihaja v ozračju brezzakonja, opozarjajo opazovalci. Kadirov je zapolnil vsa ključna mesta s svojimi tesnimi zavezniki, varnostne sile v republiki pa predstavlja vojska nekdanjih upornikov, ki odgovarja le njemu.

Varuhi človekovih pravic kritični do razmer v Čečeniji

Tako imenovane kadirovce varuhi človekovih pravic obtožujejo ugrabitev in zapiranja civilistov, mučenje s strani varnostnih sil pa je glede na poročilo nevladne organizacije za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) v Čečeniji razširjeno in sistematično. Do podobnih ugotovitev je prišla tudi komisija Sveta Evrope za preprečevanje mučenja.

Kadirov, ki so mu pripisovali celo umor ruske kritične novinarke Ane Politkovske, medtem obljublja, da bo varnostne sile prisilil k spoštovanju človekovih pravic. "Dosegli bomo, da se bo vsak prebivalec Čečenije počutil zaščitenega z zakonom," je napovedal.

Mlade priteguje predvsem moč, ki jo Kadirov izžareva. Vendar si, opozarjajo analitiki, novi čečenski predsednik gradi kult osebnosti. Prav zaradi njegove skoraj neomejene moči so v Kremlju mnenja o Kadirovu deljena. Medtem ko si je nekdanji voditelj upornikov znal pridobiti Putinovo podporo, je ruska vojska do njega nezaupljiva. Za odnose republike z Moskvo pa bo pomembno, kaj si bo o ambicioznem, a nepredvidljivem čečenskem voditelju mislil Putinov naslednik.

Kot goreč musliman Kadirov v sebi združuje nezdružljivo. Je oče petih otrok, podpira tradicionalne navade, se zavzema za nošenje naglavnih rut, konec marca je romal v Meko, da bi boga prosil za "mir in blaginjo" Čečenije.

Po drugi strani ljubi razkošje, lepe ženske in moskovske nočne klube. Njegov vozni park vključuje ferrarija in več porschejev. Njegovo uradno rezidenco v Gudermesu krasi več nazobčanih stolpičev in dva v bron ulita leva. Obiskovalce pa presenetita tudi tiger in medved, ki sta njegova domača ljubljenčka. Kadirov je človek po okusu Čečenov, ki imajo radi ekstravagantne voditelje.