Kaj bo prinesel Dunaj?

Beograjska in prištinska delegacija sta na Dunaju končali prvi dan predzadnjega kroga pogovorov o Kosovu, ki naj bi trajal do 2. marca.

Objavljeno
21. februar 2007 19.45
Maarti Ahtisaari
Dunaj - Beograjska in prištinska delegacija sta na Dunaju končali prvi dan predzadnjega kroga pogovorov o Kosovu, ki naj bi trajal do 2. marca. Srečanju je prvič osebno predsedoval posebni odposlanec ZN za Kosovo Marti Ahtisaari, ki je na začetku meseca razgrnil svoj predlog o prihodnjem statusu Kosova, pomagal pa mu je namestnik Albert Rohan, ki je predsedoval vsem prejšnjim 14 srečanjem obeh delegacij na Dunaju.

Ahtisaari je dopoldne pojasnil politični del svojega predloga, ki v bistvu opredeljuje prihodnjo ureditev Kosova, predstavniki obeh strani pa sta se nato izrekali o vsakem njegovem določilu. Kot je povedal Ahtisaari, sta se strani vedle tako, kot je pričakoval in da je to "dobro za začetek".

Po poročanju srbskih medijev je popoldne vsaka stran razgrnila svoje predloge k Ahtisaarijevem načrtu in se izrekala o nasprotnih predlogih. Posebni odposlanec ZN je že med premorom povedal, da je za katerikoli predlog potrebno, da vanj privolita obe strani, vendar je vnaprej izrazil dvom, da bi lahko do česa takega prišlo. Kot je poudaril, je morebitni dogovor možen glede drugih vprašanj, ki jih obravnava njegov predlog, to pa ne velja za status pokrajine, ker je to vprašanje v njegovi pristojnosti.

Beograjska delegacija na Dunaj z novimi predlogi

Eden od članov prištinske delegacije Vetton Surroi je novinarjem zatrdil, da njegova delegacija ni prišla na Dunaj z namenom, da bi spreminjala Ahtisaarijev načrt, ampak zato, ker pričakuje bolj razločna določila glede načina delovanja Kosova. Kot je zatrdil, pa je beograjska delegacija prišla na Dunaj z novimi predlogi, ki povsem spreminjajo načrt. Surroi je še poudaril, da delegacija iz Beograda v svojih predlogih Kosovo obravnava kot avtonomno pokrajino v sestavi Srbije.

Član beograjske delegacije Aleksandar Simić pa je povedal, da so Ahtisaariju vročili pisna dopolnila k njegovemu predlogu. Beograd z njimi izpodbija vse tiste prvine predloga, v katerem je Kosovu dodeljena kakršnakoli prvina neodvisne države. Kot je pojasnil Simić, so prišli na Dunaj s stališčem, da Kosovo ne more imeti lastne zastave, službe državne varnosti in obveščevalne službe, oboroženih sil, nadzora nad mejami in tudi ne more sklepati mednarodne pogodbe.

Nadaljevanje pogovorov v četrtek

Strani naj bi pogovore nadaljevali v četrtek, ko bi se lotili prvih prvih dveh od dvanajstih dodatkov k predlogu o Kosovu, ki jih je prav tako pripravil Ahtisaari. Obravnavo zadnjega, dvanajstega dodatka naj bi končali 2. marca, nato pa bi Ahtisaari tudi uradno sklical zadnje dunajsko srečanje, tokrat na višji ravni, na katerem bi razgrnil morebitno dopolnjen predlog o prihodnjem statusu Kosova.

Potem ko je srbski premier Vojislav Koštunica v Beogradu zatrdil, da je na Dunaju mogoče doseči sporazum o prihodnjem statusu Kosova, če bi bila spoštovana resolucija VS ZN 1244, pa je srbski predsednik Boris Tadić medtem ponovil uradno stališče Beograda, da Srbija ne bo privolila v neodvisnost Kosova in tudi ne v rešitev, ki peljala k osamosvojitvi njene pokrajine.

Pogovori v dveh delih

Pogovori na Dunaju naj bi imeli dva dela. Od danes do 2. marca bodo potekali na nižji ravni, 10. marca pa naj bi prišlo do sestanka na višji ravni, vendar za zdaj še ni znano, kdo se ga bo udeležil. V prvem delu naj bi se pogovori začenjali vsak dan ob 10. uri, strani pa bi ob navzočnosti Ahtisaarija in njegovega namestnika preučili vsako poglavje predloga posebej, vključno z 12 aneksi. Ahtisaari naj bi nov, zadnji sestanek sklical 10. marca, in takrat stranema predlagal morebitno spremenjeno, dokončno besedilo predloga, ki bi ga pozneje tudi razgrnil Varnostnemu svetu ZN.