Kaj bo sledilo Kjotskemu protokolu?

Odbor za okolje Evropskega parlamenta je na današnji seji pozval države EU, naj bo okoljski sporazum v Koebenhavnu njihova prioriteta. Odbor od voditeljev držav tudi pričakuje, da bo povezava ohranila vodilno vlogo pri pogajanjih glede sporazuma.

Objavljeno
20. oktober 2009 19.04
V soncu obsijana
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Strasbourg - Odbor za okolje Evropskega parlamenta je na današnji seji pozval države EU, naj bo okoljski sporazum v Koebenhavnu njihova prioriteta. Odbor od voditeljev držav tudi pričakuje, da bo povezava ohranila vodilno vlogo pri pogajanjih glede sporazuma. Na plenarnem zasedanju parlamenta pa so o Koebenhavnu spregovorili tudi trije slovenski poslanci.

Poslanci bodo o prizadevanjih proti podnebnim spremembam v okviru konference v Koebenhavnu, o katerih bodo resolucijo oz. končno stališče parlamenta sicer sprejemali na novembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu, razpravljali v sredo, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

 

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je poudaril, da bo Koebenhavn zgodba o uspehu samo, če bo ohranil tako ekološko kot socialno funkcijo. Obenem je pokazal na odgovornost razvitega dela sveta, ki bi omogočil financiranje zlasti držav v razvoju. "Če tega ne bo, mislim, da bo ta generacija zamudila izjemno zgodovinsko priložnost, ki jo ima," je še dodal.

 

Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS) od novega globalnega sporazuma o boju proti podnebnim spremembam pričakuje začasen, a učinkovit, operativen ter uresničljiv globalni dogovor o ukrepih v boju s podnebnimi spremembami. Ti ukrepi morajo biti dovolj hitri, zadostni in globalno pravični. "Dolgoročno vizijo bomo uspeli doseči le z doslednim izpolnjevanjem kratkoročnih ciljev in obvez," je menil.

 

Ob tem je še izpostavil, da Evropi vodilne vloge ni potrebno prevzemati, ker jo že ima in opazno uresničuje. "Mora pa poskrbeti, da bo v sporazum vključila vse ostale ključne gospodarske velesile. Slovenija je v ta proces vključena na strani vodilnih, znotraj EU pa si mora zagotoviti pravično in ugodno obravnavo ter dodelitev zadostne kvote emisij za slovensko gospodarstvo za ohranitev delovnih mest," je še opozoril Kacin.

 

Poslanka Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS) je opozorila, da moramo globalne emisije začeti zmanjševati najkasneje leta 2015, če želimo doseči cilj znižanja temperature ozračja za dve stopinji Celzija.

 

"V Koebenhavnu potrebujemo celovit program, ki bo vključeval obveznosti razvitih držav in držav v razvoju. Premalo bomo dosegli, če bo bomo visoke okoljske standarde zahtevali zgolj v Evropi in se bo tehnologija, ki povzroča visoke izpuste toplogrednih plinov, selila v druge predele sveta. Preprečiti moramo uhajanje ogljika," je poudarila poslanka.

 

Današnja razprava v Evropskem parlamentu je bila priprava na mednarodno konferenco o podnebnih spremembah, ki bo potekala v Koebenhavnu od 7. do 18. decembra, kjer naj bi svetovne države poskušale doseči dogovor o nasledniku Kjotskega protokola.