Kaj bodo prinesla pogajanja?

V Pekingu se bodo pričela pogajanja o spornem severnokorejskem jedrskem programu. Predstavniki vseh šestih sodelujočih držav naj bi se nocoj sestali na večerji.

Objavljeno
17. december 2006 11.46
Peking - Vodja ameriških pogajalcev na šeststranskih pogovorih o severnokorejskem jedrskem vprašanju Christopher Hill je danes prispel v Peking, kjer se bodo v ponedeljek po več kot letu dni zastoja ponovno pričela pogajanja o spornem severnokorejskem jedrskem programu. Predstavniki vseh šestih sodelujočih držav naj bi se nocoj sestali na večerji.

Pogajalci bodo tokrat razpravljali o načinih uveljavitve edinega dogovora, ki jim ga je doslej uspelo doseči - to je dogovora iz septembra 2005 o jedrski razorožitvi Severne Koreje v zameno za pomoč in varnostna zagotovila. Do kdaj naj bi se pogajanja zaključila, sicer ni znano, vendar je Hill dejal, da se želi do konca tedna vrniti v Washington.

Ameriški odposlanec je sicer ob prihodu na Kitajsko poudaril, da Severna Koreja stoji na križpotju med diplomacijo in sankcijami. Če bo dokazala, da se je pripravljena razorožiti, pa lahko Severna Koreja veliko pridobi, je obljubil Hill. Zdaj je čas za uresničitev idej iz obstoječega dogovora, je še menil.

Južnokorejski odposlanec Chun Yung Woo pa je menil, da je za napovedi še prezgodaj. "Največja spremenljivka je trenutno odnos Severne Koreje in njena politična volja za ustavitev jedrskega programa," je dejal Južnokorejec pred srečanjem z rusko delegacijo.

Do zastoja v pogajanjih med Kitajsko, Rusijo, Japonsko, ZDA ter Severno in Južno Korejo je prišlo novembra lani, ko je Severna Koreja pogajanja zapustila iz protesta zaradi sankcij, ki so jih ZDA uvedle proti njeni banki v Macau. Kot je povedal Hill, so se ZDA tokrat pripravljene o tem pogovarjati na ločenih pogovorih, vztrajajo pa, da vprašanje sankcij proti banki ni povezano z jedrskim vprašanjem.

Vodja severnokorejskih pogajalcev Kim Kye Gwan pa je ob prihodu v Peking v soboto dejal, da pričakuje, da bodo prvi korak napravili Američani, umik finančnih omejitev za banko v Macau pa je označil kot predpogoj za nadaljevanje pogajanj.

Hill in Kim naj bi se sestala tudi na dvostranskem srečanju, čeprav je administracija ameriškega predsednika Georgea Busha dvostranske pogovore doslej zavračala in vztrajala, da je reševanje jedrskega spora stvar celotne regije, ki mora potekati na večstranskih pogovorih.

Pjongjang je na obnovitev pogajanj, ki so se začela leta 2003, pristal 31. oktobra letos po obsodbah mednarodne skupnosti in uvedbi sankcij Združenih narodov proti Pjongjangu, potem ko je 9. oktobra izvedel jedrski poskus.