Kaj so do zob oboroženi vojaški policisti delali na češki javni TV?

Čeprav pri vojaški policiji zatrjujejo, da je bilo njihovo posredovanje v skladu z zakonom, 
so že suspendirali šefa vojaške policije in dva častnika. Iskanje tajnega dokumenta je samo vrh ledene gore.

Objavljeno
13. marec 2011 22.02
Barbara Kramžar, Dunaj
Barbara Kramžar, Dunaj
Dunaj – »Težko je razumeti, da bi lahko kdo, ki ni nor, dovolil akcijo vojaške policije na televizijski postaji,« ocenjuje komentator časopisa Lidove noviny. A vendar se je v petek zvečer na češki javni televizijski postaji ČT zgodilo prav to. Zakrinkan in do vratu oborožen odred vojaške policije je zasedel prostore nekaj novinarjev in pet ur pozneje odšel z računalniki in zapiski. Ni jasno, ali so našli tajni dokument, ki so ga iskali, zato pa v Pragi že padajo glave, a opazovalci ne verjamejo, da bo to dovolj za razjasnitev vseh ozadij afere.

Obrambni minister Alexandr Vondra je zaradi petkove rambovske akcije že suspendiral šefa vojaške policije in dva častnika, Čehi pa še vedno ne morejo dobro dojeti, da se je kaj takšnega sploh lahko zgodilo. Akcija je bila očitno usmerjena proti novinarju Karlu Rožanku, ki na ČT poroča o vojaških zadevah in je v neki oddaji pokazal dokument, ki so ga potem iskali vojaški policisti. Celo to, da so delovali s sodnim dovoljenjem, za Vondra vsaj za zdaj ni opravičilo. Dejanje je bilo po njegovih besedah v popolnem nesorazmerju.

Enako govorijo tudi drugi češki politiki, tako vladni kot opozicijski, v raziskavah javnega mnenja, ki so jih mediji organizirali takoj po dejanju, pa je ogorčenih tudi kar osemdeset odstotkov vprašanih. Zato je še vprašanje, ali se bo obrambnemu ministru sploh posrečilo omejiti politično škodo, ki so jo naredili vojaški komandosi. Zdaj šele bo javnost namreč želela izvedeti vse o tajnem dokumentu, ki so ga iskali na ČT in ki je po poročilih televizijcev povezan z nekdanjim šefom vojaške obveščevalne službe Miroslavom Krejčikom. Ta je že pred parlamentarno komisijo dokazoval, da je prejšnja obrambna ministrica Vlasta Parkanova ukazala vohunjenje proti njemu, ker naj bi se ga na vse načine želela znebiti, in opozicijski socialdemokrati zaradi tega proti Parkanovi že napovedujejo tožbo.

Za vlado Petra Nečasa, v kateri poleg državljansko demokratske ODS delujeta še TOP 09 zunanjega ministra Karla Schwarzenberga in Javne zadeve notranjega ministra Radka Johna, je afera čedalje nevarnejša. Vlasta Parkanova je bila prej vidna članica prejšnje koalicijske članice krščanskih demokratov in je zdaj v TOP 09, iz časa njenega ministrovanja pa je slišati še druge obtožbe. Češki protikorupcijski preiskovalci proučujejo še vrsto drugih obrambnih poslov med letoma 2005 in 2007, v katere naj bi bilo vpletenih 54 ljudi. Nekateri osumljenci sicer zatrjujejo, da so obtožbe proti njim izmišljene prav zato, ker so bili nekaterim neprijetni, ni pa še znano, ali je med njimi tudi ministričin namestnik Martin Barták iz ODS, ki je kasneje postal obrambni minister in na tem položaju vztrajal do nastopa nove vlade. Tega je nekdanji ameriški veleposlanik v Pragi William J. Cabannis, ki je po koncu diplomatske kariere postal član nadzornega sveta proizvajalca civilnih in vojaških vozil Tatra, obtožil, da je na nekem diplomatskem sprejemu predlagal podkupnine. Bartáka preiskujejo tudi zaradi dvomljivih poslov s podjetjem Iveco.

Obtožbe o tajnih in ponarejenih dokumentih zamegljujejo afero, zato pa bodo vrhovi češke javne televizije zaradi petkove akcije skoraj zagotovo tožili vojaško policijo, saj je zanje takšno iskanje dokumentov popolnoma nesprejemljivo. Pri vojaški policiji zatrjujejo, da je bilo v skladu z zakonom, njihovi člani pa so bili menda oboroženi le zato, ker ČT varujejo zasebni varnostniki, a tudi predstavnica vojaške policije priznava, da so morda šli čez rob v demonstraciji moči v akciji, ki so jo sprožili le zaradi enega dokumenta. Tega so od televizijske postaje zahtevali že v četrtek, a so pri ČT to zavrnili, novinar Rožanek celo zatrjuje, da je bil v času, ko ga je prejel, dokument že deklasificiran, torej ne več z oznako vojaške tajnosti. Poleg tega novinar pravi, da je dokument že vrgel stran, saj ga po objavi oddaje ni več potreboval.