Kaj sporočajo volitve v Rusiji

V 13 ruskih regijah in Sankt Peterburgu potekajo lokalne volitve, do katerih je upravičena več kot tretjina celotnega ruskega prebivalstva. Tem volitvam v Rusiji pripisujejo precejšen pomen, saj bodo prvi pokazatelj stanja.

Objavljeno
11. marec 2007 11.35
Vladimir Putin - vladal bo s še bolj trdno roko
Moskva - V 13 ruskih regijah in Sankt Peterburgu, ki ima status zveznega mesta, danes potekajo lokalne volitve. Do udeležbe na volitvah je upravičena več kot tretjina celotnega ruskega prebivalstva oziroma dobrih 30 milijonov ljudi. Tem volitvam v Rusiji pripisujejo precejšen pomen, saj bodo prvi pokazatelj stanja pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami decembra letos, ki pa jim bodo že marca 2008 sledile volitve predsednika.

Kdo bo dobil največ podpore?

Po napovedih se bo najbolje odrezala vladajoča prokremeljska stranka Združena Rusija. Opazovalci napovedujejo, da bo drugo mesto na današnjih volitvah zasedla debitantka Pravična Rusija. V vseh 13 regijah in zveznem mestu Sankt Peterburg se bodo za glasove volivcev sicer potegovale štiri stranke: ob Pravični Rusiji in že omenjeni Združeni Rusiji še populistična in ultranacionalistična Liberalno-demokratska stranka ter Komunistična stranka.

Po poročanju ruskih medijev v desetih od 14 regij ne bo potrebna minimalna volilna udeležba. Z lani sprejetim zakonom pa se uveljavlja tudi sedemodstotni volilni prag. To po mnenju nekaterih strokovnjakov pomeni prvi korak vladajoče prokremeljske Združene Rusije k vzpostavitvi dvostrankarskega sistema po ameriškem zgledu, ki naj bi že na decembrskih parlamentarnih volitvah pripeljal do manjšega števila strank v ruski dumi.

Ukinjen „glas proti vsem“

S temi volitvami se uvaja še ena novost, in sicer ta, da na glasovnicah ne bo več mogoče obkrožiti "glas proti vsem", ki je v preteklosti pogosto pokazal nezadovoljstvo prebivalstva nad vladajočimi elitami.

Tokratno volilno kampanjo so v Rusiji že označili za najdražjo, saj so politične stranke zanjo namenile več kot 40 milijonov evrov. Sicer pa za mirno izvedbo volitev in red skrbi kar 30.000 policistov in pripadnikov ruskih oboroženih sil.