Kako zvišati udeležbo na volitvah v Evropski parlament

Po izredno nizki udeležbi na zadnjih volitvah v Evropski parlament leta 2004 si evropski poslanci prizadevajo, da bi za prihodnje volitve leta 2009 na volišča privabili več državljanov unije.

Objavljeno
11. marec 2007 10.10
Evropski parlament
Bruselj - Po izredno nizki udeležbi na zadnjih volitvah v Evropski parlament leta 2004 si evropski poslanci prizadevajo, da bi za prihodnje volitve leta 2009 na volišča privabili več državljanov unije. Med drugim so poiskali pomoč pri britanski radijski in televizijski mreži BBC, ki je predlagala table, na katerih bi bili pregledno prikazani rezultati volitev, ter da bi o volitvah poročalo več znanih političnih komentatorjev, piše evropski spletni bilten Eupolitix.

Približevanje državljanom

Britanski poslanec v evropskem parlamentu Graham Watson (ALDE) je potezo parlamenta pozdravil. "Da parlament išče nasvet strokovnjakov za medije, kako se bolje približati državljanom, je dober znak," je menil. Z njim se po navedbah EUpolitixa strinja tudi eden od poslancev z najdaljšim stažem, Britanec James Elles iz vrst konservativcev, ki je prepričan, da je dobrodošel vsak ukrep, s katerim se bo povečalo volilno udeležbo.

Zadnjih volitev v Evropski parlament, na katerih smo svoje predstavnike prvič volili tudi v Sloveniji, se je udeležilo 45 odstotkov vseh državljanov unije. Vendar pa je to povprečje, kar pomeni, da je bila v nekaterih državah članicah volilna udeležba še nižja. Najmanj volivcev je svoje predstavnike v Evropski parlament izbiralo na Švedskem (37,8 odstotka) in v Veliki Britaniji (38,8 odstotka), največ pa v Belgiji (90,8 odstotka), kjer je udeležba na volitvah obvezna.