Kakšna je preteklost poljskih škofov?

Poljska škofovska konferenca je danes pozvala k preverjanju preteklosti vseh škofov na Poljskem, da bi ugotovili, ali so sodelovali s poljsko tajno policijo v času komunizma.

Objavljeno
12. januar 2007 20.08
Na Poljskem sta s položajev odstopila že Stanislaw Wielgus in Janusz Bielanski
Varšava - Poljska škofovska konferenca je danes pozvala k preverjanju preteklosti vseh škofov na Poljskem, da bi ugotovili, ali so sodelovali s poljsko tajno policijo v času komunizma. "Posebno komisijo bomo prosili, naj preveri preteklost vseh naših škofov," je po današnjem zasedanju škofovske konference dejal njen vodja Jozef Michalski.

V nedeljo je zaradi svojega sodelovanja s poljsko tajno policijo v času komunizma odstopil novi varšavski nadškof Stanislaw Wielgus, kar je povzročilo največjo krizo rimskokatoliške cerkve na Poljskem v zadnjem času. Nato je v ponedeljek iz podobnega razloga odstopil še en poljski duhovnik, prelat katedrale v Krakovu Janusz Bielanski.

Wielgusovo priznanje tik po posvetitvi v nadškofa je poljsko javnost močno razburilo. Do njega je namreč prišlo po tem, ko je katoliška cerkev, ki je veljala za eno od trdnjav opozicije komunizmu, po letih molka lani priznala, da so njeni duhovniki sodelovali s tajno policijo.