Kalifornija: gnečo v kaznilnicah bi rešili z zasebnimi zapori

Kalifornija ima že vrsto let težave s prevelikim številom zapornikov in pomanjkanjem prostora zanje.

Objavljeno
28. avgust 2013 13.45
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Sacramento − Guverner ameriške zvezne države Kalifornije Jerry Brown je v torek predlagal 315 milijonov dolarjev vreden načrt, s katerim bi rešili problem prenatrpanih zaporov − presežek zapornikov bi lahko poslali v zasebne zapore v državi in zunaj njenih meja. Kot je po pisanju Slovenske tiskovne agencije še predlagal Brown, bi hkrati izpraznili lokalne zapore, kjer so ljudje zaprti za krajši čas oziroma dokler jim ni izrečena sodba.

Kalifornija ima že vrsto let težave s prevelikim številom zapornikov in pomanjkanjem prostora zanje. Ker država problema doslej ni bila sposobna rešiti, so ji zvezna sodišča ukazala, da zapore enostavno izprazni. Prenatrpanost so zvezna sodišča izenačila z okrutno in neobičajno kaznijo, ki je po ustavi prepovedana, piše STA.

Brown je v torek dejal, da so doslej izpustili že 46.000 ljudi, v zaporih pa ostajajo le še najbolj nevarni in nasilni kriminalci. Sodišča so državi ukazala, da do konca leta izpusti še 9600 zapornikov, česar pa Brown ne želi storiti, ampak jih želi poslati v zasebne zapore.

Brownov načrt mora potrditi še kalifornijski kongres, vendar po pričakovanjih ne bo šlo gladko, saj mu, kot piše STA, nasprotuje predsednik senata Darrell Steinberg, sicer prav tako demokrat.