Kalifornijsko sodišče zavrnilo zahtevo po umiku spornega filma

Ena od igralk v filmu Nedolžnost muslimanov je zahtevala, da se film umakne z YouTuba. Po svetu so tudi danes potekali protesti.

Objavljeno
20. september 2012 16.14
Posodobljeno
20. september 2012 16.14
PAKISTAN-ISLAM-UNREST-FILM-US
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington, Islamabad - Cindy Lee Garcia, ena od igralk v kratkem filmu Nedolžnost muslimanov, je proti Googlu, lastniku YouTuba, vložila tožbo. Zahtevala je, da sporni film, ki je po svetu sprožil proteste, umaknejo s priljubljene spletne strani YouTube, a kalifornijsko sodišče njeni zahtevi ni ugodilo. »Moje življenje je postavljeno na glavo. Grozili so tudi moji družini,« je povedal igralka in dodala, da jo je ustvarjalec filma zavajal o vsebini zgodbe, ki je po njenih besedah »izprijena in sramotna«.

Pravni zagovorniki Googla so po izreku sodbe pojasnili, da igralci ne morejo vplivati na to, kako bodo ljudje film interpretirali. YouTube je kratek film sicer blokiral v Egiptu, Libiji, Indiji, Indoneziji, Maleziji in Saudski Arabiji, saj vsebina ni bila v skladu z lokalno zakonodajo.

Cindy Lee Garcia je medtem vložila tožbo tudi proti producentu filma 55-letnemu koptskemu kristijanu iz Egipta Nakuli Basseleyju Nakuli, ki se skriva neznano kje. Garcia trdi, da jo je Nakuli zavajal o vsebini filma, z naknadnim spreminjanjem besedila pa namerno žalil njeno čast.

Pakistanska televizija predvajala govor Baracka Obame in Hillary Clinton

Nekaj ura zatem, ko se je jezna možica poskušala prebiti do ameriškega veleposlaništva v Islamabadu, je pakistanska televizija predvajala kratek izsek govora Baracka Obame in Hillary Clinton, v katerem obsojata sporen film. Ameriška tiskovna agencij AP poroča, da je bil kratek prispevek označen s sporočilom »plačana vsebina«. Ameriško veleposlaništvo v Pakistanu kratkega prispevka ni komentiralo.

Protesti v Pakistanu so se sprevrgli v nasilje

Več tisoč protestnikov, ki jih je razbesnel nizkoproračunski film o preroku Mohamedu, se je danes pred ameriškim veleposlaništvom v Pakistanu spopadlo s policijo. Policija je na metanje kamenja odgovorila s solzivcem, po poročanju Al Džazire je več ljudi ranjenih.

Pakistanske oblasti so dostop do diplomatske enklave, predela Islamabada, kje se nahaja večina predstavništev zahodnih držav, poskušale blokirati tudi s postavitvijo ladijskih zabojnikov na vse večje ceste, a jim jezne množice ni uspelo ustaviti. Policiji je na pomoč pri varovanju enklave priskočila tudi vojska, s katero je znova vzpostavila nadzor nad razmerami.

Za jutri napovedani še večji protesti

Francoska tiskovna agencija AFP napoveduje, da bo Pakistan jutri po tradicionalni petkovi molitvi preplavila še večja množica protestnikov.

Po poročanju Al Džazire so protesti potekali tudi v drugih delih Pakistana. Ameriško zunanje ministrstvo je sicer danes svojim državljanom odsvetovalo potovanja v Pakistan, vsem tistim, ki so že v državi, pa svetovalo, naj se izogibajo večjih množic.

V zadnjih nekaj dneh je zaradi ameriškega filma, ki žaljivo prikazuje preroka Mohameda, v sedmih državah umrlo že 30 ljudi.