Kam gre Kosovo?

Pred natančno osmimi leti so srbske paravojaške enote v vasici Mala Kruša na jugovzhodnem Kosovu vse moške, starejše od trinajst let, odpeljale z doma in jih v naslednjih štiriindvajsetih urah 112 zverinsko pobile.

Objavljeno
02. april 2007 08.00
Boštjan Videmšek, novinar Dela
Priština - Pred natančno osmimi leti so srbske paravojaške enote v vasici Mala Kruša na jugovzhodnem Kosovu vse moške, starejše od trinajst let, odpeljale z doma in jih v naslednjih štiriindvajsetih urah 112 zverinsko pobile. V četrtek in petek so svojci pokopali upepeljene ostanke prvih enaindvajsetih žrtev. Četrtek in petek sta bila za večinoma žensko prebivalstvo trohneče vasice najbolj srečna dneva v zadnjih osmih letih. Del vasi je pokopal svoje pogrešane. Drugi živijo zaradi upanja, da bodo to nekoč storili tudi sami.

O neodvisnem Kosovu ne govorijo. Ponižni in pozabljeni nočejo reči, da so bile njihove žrtve zaman. Govorijo pa o Unmiku, misiji Združenih narodov na Kosovu, ki je pred desetimi meseci v njihovo vasico pripeljal Srbe povratnike. Ko so ženske med povratniki prepoznale morilce svojih mož, očetov in sinov, se je vnel nasilen prepir. Unmik in Srbi se niso vrnili.

Vojne rane se na Kosovu ne morejo zaceliti. Kosovski Srbi nikoli ne bodo podprli državnosti Kosova. Kljub značilno iracionalnemu odnosu se zavedajo, da so izgubili tudi poslednjo bitko v vojnah, ki jih je vse po vrsti začela beograjska matica; matica, ki v nasprotju s Srbi na Kosovu, nikoli ni bila zares kaznovana. Tako je mednarodna skupnost, neenotna glede smiselnosti bombardiranja spomladi 1999, zamudila priložnost, da bi Srbijo popeljala skozi proces denacifikacije. Posledice so tako v Srbiji kakor na Kosovu vidne na vsakem koraku.

Vojna zločinca Ratko Mladić in Radovan Karadžić sta na prostosti. Najmočnejša srbska politična stranka so fašistoidni radikalci. Tisti, ki v Srbiji veljajo za demokrate, so zapriseženi nacionalisti. Na Kosovu ni dosti drugače.

Podobna je retorika – in politika - kosovskih Albancev. Na Kosovu vladajo generali OVK in klanovska mafija. Izbruh nasilja v slogu 17. marca 2004, ko so gorele pravoslavne cerkve in bežali kosovski Srbi, zadržuje le konsenz političnih elit, ki se zavedajo, da si za sprejetje Ahtisaarijevega načrta v VS ne smejo dovoliti niti najmanjše napake. Pod površino vre. To vedo tudi v Moskvi. Ruski veto bi lahko na Kosovu, ki ni nič pozabilo, zanetil novo vojno.