Kanclerju Faymannu grozi, da bo šel na volitve z ovadbo v žepu

O začetku postopka odloča ministrica za pravosodje iz ljudske stranke, glavne protikandidatke Faymannovim socialdemokratom.

Objavljeno
09. september 2013 16.45
reut*Faymann
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Dunaj − Predsedniku avstrijske vlade­ Wernerju Faymannu­ grozi­ uvedba kazenskega postopka­ zaradi domnevne korupcije­ v sicer že nekaj let stari­ aferi­ podkupovanja rumenih medijev. In to v času najintenzivnejše­ kampanje pred skorajšnjimi parlamentarnimi volitvami.

Sumljivi posli segajo v leti 2007 in 2008, ko je bil sedanji predsednik vlade in prvak socialdemokratske stranke Werner Faymann minister za infrastrukturo. V tistem obdobju je menda kupoval naklonjenost rumenih tabloidov tako, da jim je priskrbel drage oglasne kampanje avstrijskega železniškega­ operaterja ÖBB in avstrijskega upravljavca avtocest Asfinag, ki sta pod pristojnostjo ministrstva za infrastrukturo. Čeprav Faymann zavrača očitke, izjave prič in zaznamki na zaseženih dokumentih potrjujejo očitke, pišejo v avstrijskih medijih.

Preiskavo je opravilo državno tožilstvo in sredi julija poslalo poročilo ministrstvu za pravosodje. To mora zdaj odločiti, ali bo sprožilo kazenski pregon ali ne. Zadeva je toliko bolj občutljiva, ker pravosodno ministrstvo vodi Beatrix Karl iz ljudske stranke (ÖVP), glavne protikandidatke socialdemokratom premiera Wernerja Faymanna, torej bi lahko afera zoper Faymanna koristila ÖVP na volitvah. Po ugibanjih avstrijskega časopisa Kurier bi lahko ministrica že v začetku tega tedna odločila, ali bo moral Faymann na sodišče.

Pristranski komentatorji

Manj kot mesec dni pred volitvami, te bodo zadnjo nedeljo septembra, so se v avstrijskih medijih pojavili tudi očitki o pristranskosti nekaterih »neodvisnih« komentatorjev, ki v televizijskih oddajah ocenjujejo nastope politikov. Gibanje za prihodnost Avstrije (BZÖ) je pozvalo k obveznemu razkritju morebitnih pogodb teh analitikov z ministrstvi, strankami in z njimi povezanimi podjetji.

V stranki BZÖ so navedli primer politologa Petra Filzmaierja, ki je za državno ORF komentiral soočenje med kanclerjem Faymannom (SPÖ) in vodjo BZÖ Josefom Bucherjem. Filzmaier je namreč v preteklosti svetoval SPÖ in zato po mnenju kritikov ne more biti neodvisen. V BZÖ so medije pozvali, naj se javno zavežejo, da bodo v predvolilne oddaje vabili le komentatorje, ki bodo javno razkrili vse svoje pogodbe s političnimi strankami. Filzmaier je zavrnil očitke o povezanosti s SPÖ in napovedal, da bo svoje pogodbe razkril na posebni tiskovni konferenci.

Manjši incident na Dunaju

Da se boj za pozornost in naklonjenost volivcev v Avstriji zaostruje, dokazuje tudi manjši incident pred sedežem ljudske stranke na Dunaju. Poslanec Zelenih Peter Pilz je v začetku prejšnjega tedna pripravil posebno tiskovno konferenco, na kateri je hotel opozoriti na korupcijo v ljudski stranki (ÖVP). Ker si je za razkritje sicer precej starih podatkov o domnevnem podkupovanju ljudske stranke (in stranke BZÖ) v zameno za vplivanje na sprejemanje zakonov izbral kar stopnišče pred sedežem ljudske stranke, je prišlo do glasnega spopada med Pilzom in njegovimi sodelavci ter nekaj deset privrženci ljudske stranke, ki so s transparenti zahtevali, naj se Pilz odstrani. Na okna so namestili celo zvočnike in s hrupom poskušali preprečiti tiskovno konferenco.

Pilz je sicer hotel predstaviti dokaze, da je državna loterija leta 2006 z nakazilom 72.960 evrov ljudski stranki vplivala na vsebino zakona o igrah na srečo in s tem pokazati, da je »pri ljudski stranki očitno mogoče kupiti zakone«. »Korupcija je za ÖVP nekaj samoumevnega«, je povedal Pilz. Zeleni na volitvah stavijo prav na opozarjanje na korupcijo med (drugimi) političnimi strankami in na svojo zavezanost boju proti ­podkupovanju.