Karadžić bojkotira začetek sojenja

Nekdanji vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić je haaškemu sodišču sporočil, da namereva bojkotirati ponedeljkov začetek sojenja, ker njegova obramba ni pripravljena. Prav tako zanika vseh enajst obtožnic, ki ga bremenijo vojnih zločinov.

Objavljeno
22. oktober 2009 11.48
Mo.Z.
Mo.Z.
Haag - Nekdanji vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić je haaškemu sodišču sporočil, da namereva bojkotirati ponedeljkov začetek sojenja. Karadžić je na mednarodno kazensko sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY) poslal pismo, v katerem piše, da njegova obramba ni pripravljena. Obenem zanika vseh enajst obtožnic, ki ga bremenijo genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu. Nekatere obtožnice so povezane tudi s pokolom v Srebrenici leta 1995, ko je umrlo več kot 8000 ljudi.

Medtem je haaško tožilstvo sporočilo, da so na začetek sojenja pripravljeni. "Mi smo pripravljeni, na sodnikih pa je, da se odločijo," je dejala tiskovna predstavnica glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza Olga Kavran. Dodala je, da je najpomembneje, da se sojenje začne, in "če se ne bo v ponedeljek, se bo pač kasneje".