Karadžić hoče desetmesečni odlog sojenja

Nekdanji voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić je Mednarodno sodišče za vojne zločine prosil za desetmesečni odlog sojenja. Med tem časom želi pregledati poročilo o dokazih tožilstva.

Objavljeno
04. september 2009 15.00
Ma. J.
Ma. J.
Haag - Nekdanji voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić je Mednarodno sodišče za vojne zločine prosil za desetmesečni odlog sojenja. Med tem časom želi namreč pregledati skoraj milijon strani dolgo poročilo o dokazih tožilstva.

Karadžić je prošnji priložil pojasnilo, da bi vsak običajen človek potreboval več kot 15000 ur za branje več kot 72 tisočih dokumentov tožilstva. Poleg tega bo moral skupaj s svojo ekipo osmih odvetnikov opraviti intervjuje s potencialnimi pričami tako tožilstva kot obrambe, se posvetovati s strokovnjaki in pripraviti strategijo za uvodno razpravo.

Dolžnost sodišča je, "da se izogne nepravičnosti naglega sojenja," je zapisal Karadžić in dodal, da bi zavrnitev prošnje "obtoženega spravila v neugoden položaj pri predstavitvi primera".

Odločitev sodišče za vojne zločine, na katerega Varnostnega sveta ZN pritiska, naj vse svoje primere zaključi kar najhitreje, ni znana.

Karadžića so aretirali julija lani, 13 let po tem, ko je haaško sodišče proti njemu izdalo prvo obtožnico. Ta ga bremeni genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH.