Karadžić se je znova pritožil

Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić se je pritožil na odločitev haaškega sodišča, ki mu je minuli teden dodelilo zagovornika, protestira pa tudi, ker sodišče ni ugodilo njegovi zahtevi za povrnitev stroškov za opravljene ure.

Objavljeno
11. november 2009 20.26
Da. O./STA
Da. O./STA
Haag - Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić se je pritožil na odločitev haaškega sodišča, ki mu je minuli teden dodelilo zagovornika. V ločenem zahtevku pa je tudi protestiral, ker sodišče ni ugodilo njegovi zahtevi za povrnitev stroškov za opravljene ure, kot je sam zahteval.

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je 5. novembra odločilo, da nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Karadžiću dodeli zagovornika, ki pa bo obtoženega zastopal le takrat, ko sam ne bo prišel na obravnave.

 

Sodišče je odločitev o dodelitvi zagovornika sprejelo zato, da bi preprečilo nadaljnje zamude in preložitve, do katerih prihaja zaradi Karadžićevega bojkota sojenja. Kot je zapisalo sodišče, si je obtoženi s tem, ko se od začetka sojenja 26. oktobra ni udeležil niti ene obravnave pred sodniki, zapravil pravico, da se zagovarja sam, zato so mu dodelili zagovornika po službeni dolžnosti.

 

Obenem je sodišče minuli teden nadaljevanje sojenja preložilo na 1. marec. Obtožnica Karadžića v 11 točkah bremeni vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida. Ključni del obtožnice sta dve točki, ki Karadžića bremenita genocida, vključno s pokolom 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995. Karadžića so po 13 letih na begu aretirali julija lani v Beogradu.