Karadžić vložil pritožbo

Vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić je vložil pritožbo na odločitev, da naj bi se mu sojenje za vojne zločine in genocid začelo 10. oktobra, saj do tega datuma ne bo imel dovolj časa za pripravo.

Objavljeno
28. september 2009 17.59
Ba.P.
Ba.P.
Haag - Vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić je vložil pritožbo na odločitev, da naj bi se mu sojenje za vojne zločine in genocid začelo 10. oktobra, saj do tega datuma ne bo imel dovolj časa za pripravo. Eden izmed sodnikov je v začetku meseca zavrnil Karadžićevo prošnjo, da bi se sojenje nadaljevalo čez 10 mesecev in določil že omenjeni datum, vendar pa je Kradžić to odločitev označil kot "tako nerazumno in nepošteno, da že meji na zlorabo".

Povedal je, da potrebuje več časa za pregled 938.000 strani obtožnice in več 100 strani izjav tožilcev in zagovornikov. Karadžić se bo na sodišču namreč zagovarjal sam.

Karadžić je obtožen vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu in genocida med 44-mesečnim obleganjem Sarajeva, med katerim je bilo ubitih 10.000 oseb in masakra 8.000 muslimansov v Srebrenici.