Karadžića na sodišču ne bo niti v ponedeljek

Nekdanji voditelja bosanskih Srbov Radovan Karadžić, ki mu sodijo pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine, se ne bo udeležil naslednjega zaslišanja, ki ga je haaško sodišče sklicalo za ponedeljek.

Objavljeno
29. oktober 2009 10.35
Ma. J.
Ma. J.
Haag - Nekdanji voditelja bosanskih Srbov Radovan Karadžić, ki mu sodijo pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije, se po besedah enega izmed njegovih pravnih svetovalcev, Marka Sladojevića, ne bo udeležil naslednjega zaslišanja, ki ga je haaško sodišče sklicalo za ponedeljek.

Karadžić se sicer ni pojavil niti na ponedeljkovem niti na torkovem sojenju, zato se je le-to začelo v njegovi odsotnosti. Predsedujoči sodnik O-Gon Kwon je zato napovedal, da bo sodišče, v kolikor bo obtoženec sojenje še naprej bojkotiral, razmislilo o tem, da bi mu dodelilo zagovornika po uradni dolžnosti. Karadžić, ki je med drugim obtožen genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov med vojno v BiH, se sicer brani sam in trdi, da za pripravo obrambe potrebuje več časa.

Sladojević je sicer še napovedal, da se bo obtoženec »najverjetneje pojavil« na zaslišanju tretjega novembra, toda le, če bodo na njem razpravljali le o zadevah, povezanih s samim postopkom sojenja.