Karikature niso bile žaljive za muslimansko skupnost

Francosko sodišče je oprostilo urednika tednika Charlie Hebdo, Philipa Vala, ki sta ga dve muslimanski skupini tožili zaradi objave spornih karikatur muslimanskega preroka Mohameda.

Objavljeno
22. marec 2007 17.40
Sobota: V številnih evropskih mestih so verniki muslimanske veroizpovedi protestirali zoper objavo žaljivih karikatur preroka Muhameda v nekaterih medijih (na sliki protestniki v španskem Bilbau)
Pariz - Francosko sodišče je danes oprostilo urednika tednika Charlie Hebdo, Philipa Vala, ki sta ga dve muslimanski skupini tožili zaradi objave spornih karikatur muslimanskega preroka Mohameda v omenjenem tedniku. Sodišče je namreč razsodilo, da tri karikature, objavljene februarja lani, niso bile žaljive za muslimansko skupnost.

Charlie Hebdo sta tožili dve vplivni islamski skupini, Pariška velika mošeja in Zveza islamskih organizacij Francije, sojenje pa je veljalo za nekakšen preizkus meja svobode izražanja v Franciji. Po Valovih besedah je to zmaga za sekularne francoske muslimane. "Ta razprava je bila nujna," je dejal Val.

Zveza islamskih organizacij Francije je že napovedala pritožbo na razsodbo, Pariška velika mošeja pa se najverjetneje ne bo pritožila.

Tožnika sta od časnika zahtevala 30.000 evrov odškodnine

Tožnika sta časniku očitala, da je s karikaturami na žaljiv način povezal muslimansko vero in terorizem ter s tem "javno žalil skupino ljudi na osnovi njihove vere", zato sta zahtevala 30.000 evrov odškodnine, Valu pa je grozila tudi šestmesečna zaporna kazen. Poleg tega sta zahtevala, da na prvi strani objavi razsodbo, ampak le če bi bila v prid tožnikoma.

Charlie Hebdo je pred slabim letom dni objavil več spornih karikatur, ki jih je sicer kot prvi septembra 2005 objavil danski Jyllands Posten. Tedniku so tokrat sodili zaradi objave dveh od omenjenih karikatur ter zaradi objave tretje karikature, dela francoskega karikaturista Cabuja, na kateri Mohamed joče in v obupu vzklika: "Težko je, če te ljubijo bedaki."