Karzai obsoja trditve EU o poneverbah volitev

V volilnem štabu sedanjega afganistanskega predsednika Hamida Karzaia so navedbe evropskih opazovalcev glede množičnosti volilnih prevar obsodili in označili kot neodgovorne.

Objavljeno
16. september 2009 18.48
An.B.
An.B.
Kabul - Opazovalci Evropske unije, ki so spremljali nedavne predsedniške volitve v Afganistanu, so ocenili, da bi utegnilo biti poneverjenih okoli milijon in pol volilnih glasov. To je kar četrtina vseh glasovnic, od tega pa naj bi bilo dober milijon sumljivih glasov namenjenih prav aktualnemu predsedniku Hamidu Karzaiu.

 

Medtem pa takšne trditve in različni pogledi na rešitev težave neuradno vedno bolj razdvajajo mednarodno skupnost. Tako je vodja misije Združenih narodov v Afganistanu Kai Eide priznal, da je njegov namestnik Peter Galbraith odstopil zaradi internega spora o volitvah. Norvežan Eide je kljub temu zanikal, da je on ukazal odhod Američana Galbraitha.

 

"Današnja objava števila sumljivih glasov s strani vodilnih pri opazovalni misiji Evropske unije je delna, neodgovorna in v nasprotju z našo ustavo," pa se je na trditve ostro odzval Karzaiev volilni štab.

 

Trenutni volilni rezultati pravijo, da je Hamidu Karzaiu pripadlo 54, 6 odstotka glasov, a rezultat še ni dokončen. Uradne rezultate lahko pričakujemo šele čez nekaj tednov.