Karzai verjame v poštenost volitev

Afganistanski predsednik je povedal, da zaupa v poštenost volitev, kljub glasnim obtožbam, da so volilni rezultati prirejeni. Dejal je, da je bil "presenečen in šokiran", nad trditvami evropskih opazovalcev.

Objavljeno
17. september 2009 11.07
Mo. B.
Mo. B.
Kabul - Afganistanski predsednik Hamid Karzai je povedal, da zaupa v poštenost volitev, ki so potekale pretekli mesec, kljub glasnim obtožbam, da so volilni rezultati prirejeni. Dejal je, da je bil "presenečen in šokiran", ko je slišal trditve evropskih opazovalcev, da je četrtina oddanih glasov ponarejena. Pojasnil je še, da morajo trditve o goljufiji raziskati ustrezni uradni afganistanskih organi.

"Trdno verjamem v poštenost volitev in v poštenost afganistanskega ljudstva ter v poštenost oblasti, ki je sodelovala v procesu volitev," je na novinarski konferenci zatrjeval Karzai. Priznal je, da so sicer nekateri izmed vladnih uradnikov pristranski, ko gre za njegovo kandidaturo, drugi pa morda podpirajo njegovega glavnega političnega tekmeca Abdulaha Abdulaha, vendar se temu ne da izogniti "dokler se Afganistan ne razvije v bolj stabilno državo," je pojasnil novinarjem.

Zanikal je, da je na volitvah 20. avgusta prišlo do velike prevare: "Ni bila tako velika. Če je prišlo do prevare je bila ta majhna, to se dogaja povsod po svetu," je pojasnil in dodal, da morajo biti vseeno vsi namigi o poneverbah volilnih glasov raziskani "pošteno in nepristransko."

Zadnji neuradni rezultati volitev kažejo, da naj bi volivci s 54,6 odstotki ponovno izvolili Karzaja, piše BBC.