Karzai že proslavlja: drugega kroga ne bo

Po dobrih 92 odstotkih preštetih glasov vse kaže, da drugega kroga predsedniških volitev v Afganistanu ne bo. Število glasov v podporo dosedanjemu predsedniku Hamidu Karzaiju vztrajno narašča.

Objavljeno
10. september 2009 09.44
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek
Po dobrih 92 odstotkih preštetih glasov vse kaže, da drugega kroga predsedniških volitev v Afganistanu ne bo. Število glasov v podporo dosedanjemu predsedniku Hamidu Karzaiju vztrajno narašča - po zadnjih podatkih neodvisne volilne komisije se približuje 55 odstotkom. Drugouvrščeni Abdulah Abdulah je zbral 28,3 odstotka. Preštevanje glasov še vedno spremljajo pritožbe z volišč, številne zgodbe o goljufijah in zahteve komisije za pritožbe (ECC) po ponovnem štetju glasov na približno šeststo voliščih, kjer je en kandidat, Karzai, dobil več kot - prepričljivih 95 odstotkov glasov.

Afganistanska volilna farsa se nadaljuje. Natanko tri tedne po volitvah je v taboru Hamida Karzaija slovesno. Koalicija gospodarjev vojne, vojnih zločincev in opijskih trgovcev praznuje »težko prigarano« zmago, pri kateri so odigrali pomembno vlogo tudi Washington, London in Bruselj. Mednarodna skupnost si je oddahnila: njen podkupljivi izbranec bo ostal v sedlu propadle države, drugega kroga volitev, ki bi nedvomno sprožil tudi drugi krog nasilja, pa skoraj gotovo ne bo.

 

Ponovno štetje glasov, ki ga je neodvisni volilni komisiji (ta je v celoti pod Karzaijevim nadzorom) naročila komisija za pritožbe, ne bo spremenilo ničesar. Prav tako ne mlahav poziv Združenih narodov. Naslednji »delni« rezultati, razglašeni v soboto, bodo hkrati tudi končni. In to kljub temu, da bo uradno štetje glasov po naših informacijah trajalo še najmanj dva meseca.

 

Takšen razvoj dogodkov je resno poslabšal medetnična razmerja v državi, kjer se odnosi med različnimi narodnostmi in plemeni po padcu talibskega režima pred osmimi leti niti približni niso izboljšali. Karzaijeve volilne goljufije so razjezile predvsem Tadžike na severu države, katerih kandidat Abdulah Abdulah je bil največja žrtev Karzaijevega volilnega načrta. Abdulah, nekdanji Karzaijev zunanji minister, je že sporočil, da ne bo priznal volilnih rezultatov in »sprejel vlade, ki je prišla na oblast na podlagi goljufij in nelegitimnosti«. S severa Afganistana je slišati čedalje več pozivov k uporu. Cena kalašnikovk na afganistanskem črnem orožarskem trgu se je, mimogrede, v zadnjih tednih zaradi velikega povpraševanja dvignila s 150 na rekordnih 600 dolarjev. Poznavalci razmer to razumejo kot napoved nove državljanske vojne.

 

Zalmaj Junusi, vodja Abdulahovega volilnega štaba v provinci Balk, je včeraj izjavil, da so bile volitve izpeljane »škandalozno«, in od volilne komisije zahteval ponovitev glasovanja. »Ljudje so razočarani, zato je mogoče pričakovati proteste in celo prelivanje krvi,« je dejal Junusi.

 

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela