Karzaj ostaja predsednik

Afganistanska volilna komisija je sporočila, da drugega kroga volitev ne bo. Z umikom edinega izzivalca Abdulaha Abdulaha iz tekme za predsedniški stolček je namreč mesto predsednika Hamidu Karzaju že zagotovljeno.

Objavljeno
02. november 2009 12.08
Boštjan Videmšek/Ma. J.
Boštjan Videmšek/Ma. J.
Kabul - Afganistanska volilna komisija je sporočila, da drugega kroga volitev ne bo. Z umikom edinega izzivalca Abdulaha Abdulaha iz tekme za predsedniški stolček, je mesto predsednika Hamidu Karzaju namreč že zagotovljeno.


Tudi vodja neodvisne volilne komisije Azizulah Ludin je Hamida Karzaja razglasil za zmagovalca volitev. »Njegovo ekscelenco Hamida Karzaja, ki je v prvem krogu volitev osvojil večino glasov in je edini kandidat v drugem krogu, Neodvisna volilna komisija razglaša za izvoljenega predsednika Afganistana,« je dejal Ludin. Neodvisno volilno komisijo je sicer imenoval Karzaj.

 

Abdulah je sicer od volitev odstopil zaradi neprimernega ravnanja afganistanske vlade in sporne volilne komisije. Po njegovih besedah transparentne volitve v Afganistanu niso možne. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je ob tem dejala, da spoštuje Abdulahovo odločitev, obenem pa ga je pozvala, naj si še naprej prizadeva za mir. Dodala je, da bodo ZDA še naprej podpirale tako afganistanskega predsednika kot afganistansko ljudstvo.


V Kabul pripotoval Ban Ki Mun


Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pripotoval na nepričakovan obisk Afganistana, kjer so napetosti pred drugim krogom predsedniških volitev, iz katerih se je včeraj protestno umaknil edini izzivalec afganistanskega predsednika Hamida Karzaja Abdulah Abdulah, velike.

Generalni sekretar ZN se bo predvidoma sestal tako s Karzajem kot z Abdulahom, katerima bo zagotovil, da Afganistan še vedno uživa podporo ZN. To je prejšnji teden pod vprašaj postavil smrtonosni napad na objekt, ki ga uporabljajo ZN, in v katerem je bilo ubitih šest uslužbencev te organizacije. Sicer pa je Ban uradno v Kabul prišel ravno zaradi omenjenega napada, saj želi izraziti solidarnost osebju organizacije v Kabulu.

Izpod peresa Boštjana Videmška


Afganistanskim volivcem in volivkam, ki so 20. avgusta tvegali življenja, da so se udeležili manifestacije demokratične farse, tako ne bo treba še enkrat oditi na volišča. Volitve, zaradi katerih je do zdaj umrlo stotine ljudi, zanje pa je bilo do zdaj porabljenih že okoli tristo milijonov evrov, so povsem propadle. Kljub vsem volilnim zdraham, prevaram in manipulacijam, je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton včeraj dejala, da Abdulahov umik iz drugega kroga predsedniških volitev z legitimnostjo volitev nima nikakršne povezave, in da je bila to »stvar osebne odločitve«. Clintonova pač najbolje ve, kako se počuti poraženec, ki se v slepi oblastiželjnosti pridruži zmagovalnem taboru.

Kljub odpovedi drugega kroga in neuspešnim »nočnim« pogajanjem poskuša mednarodna skupnost, ki ji je z (vsiljeno) organizacijo volitev hudo spodletelo, Karzaja in Abdulaha še vedno prepričati v sodelovanje in oblikovanje skupne vlade, s katero bi lahko v bližnji prohodnosti skupaj - in vsaj s kančkom legitimnosti - naslovila krvavo vojno in njene posledice.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela