Karzaj talibane pozval k miru

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je ob začetku muslimanskega praznika ramazanski bajram talibane pozval, naj odložijo orožje. Ob tem je zagotovil, da bo sprožil mirovne pogovore z voditelji talibanskih upornikov.

Objavljeno
20. september 2009 16.53
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj
Da. O./STA
Da. O./STA
Kabul - Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je ob začetku muslimanskega praznika eid al fitr ali ramazanski bajram talibane danes pozval, naj odložijo orožje. Ob tem je zagotovil, da bo v primeru zmage na avgustovskih predsedniških volitvah sprožil mirovne pogovore z voditelji talibanskih upornikov, ki so v minulih mesecih okrepili napade v državi.


"Na ta srečen dan znova pozivam vse tiste afganistanske brate, ki so nesrečni ali v rokah drugih, naj prenehajo z bojevanjem, uničevanjem njihove lastne domovine in ubijanjem lastnih ljudi," je dejal Karzaj, ki je ob tem izrekel sožalje družinam civilnih žrtev četrtkovega samomorilskega napada, v katerem je življenje izgubilo tudi šest italijanskih vojakov.

"(Uporniki) morajo priti domov in živeti v miru v lastni državi," je v predsedniški palači v Kabulu dejal Karzaj, ki se sooča z očitki o prevarah na volitvah.


Afganistanski predsednik se je z omenjenim pozivom odzval na sporočilo talibanskega voditelja, mule Omarja, ki je tuje vojake v državi v soboto opozoril pred takojšnjim in nedvoumnim porazom. "Bolj kot se bo sovražnik zatekel k povečanju sil, bolj se bo soočil z nedvoumnim porazom v Afganistanu," je v soboto sporočil mula Omar.


ZDA in zveza Nato imata v Afganistanu več kot 100.000 vojakov, ki se borijo proti talibanom. Ti so v minulih mesecih spremenili taktike bojevanja in okrepili napade na tuje sile. Japonski zunanji minister Kacuja Okada je sicer namignil, da bi Japonska namesto podpore pomorskih sil, ki jo nudi ZDA, Afganistanu lahko namenila več razvojne pomoči.


Afganistanski in tuji vojaki v državi pod Hindukušem bodo v ponedeljek prekinili z ofenzivnimi operacijami in obeležili mednarodni dan miru. Afganistanski obrambni minister Abdul Rahim Vardak je vojake danes pozval, naj v ponedeljek ne napadajo položajev upornikov, če ne bodo napadeni.


"Afganistansko ljudstvo je bolj željno miru kot katerikoli drug narod. Doživeli so desetletja vojne, sedaj pa si želijo miru," je sporočil tiskovni predstavnik afganistanskega obrambnega ministra Mohamed Zahir Azimi.