Katalonci s 400-kilometrsko človeško verigo za neodvisnost

V podporo prizadevanjem za izvedbo referenduma o politični usodi Katalonije si je roke podalo več sto tisoč Kataloncev.

Objavljeno
11. september 2013 20.29
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Barcelona - Katalonci, ki so naklonjeni odcepitvi svoje pokrajine od Španije, so danes sklenili 400 kilometrov dolgo človeško verigo. V podporo prizadevanjem za izvedbo referenduma o politični usodi Katalonije, ki mu Madrid nasprotuje, si je v mestih in vaseh ob obali pokrajine na severovzhodu Španije roke podalo več sto tisoč Kataloncev.

Udeleženci so verigo sklenili na nacionalni praznik, s katerim se v Kataloniji spominjajo na leto 1714, ko so sile španskega kralja Filipa V. porazile lokalne vojaške enote. V spomin na ta dogodek, ki za številne katalonske nacionaliste predstavlja začetek treh stoletij zatiranja v okviru španske države, so si roke odločili podati natančno ob 17.14.

Katalonci so se v 86 mestih in vaseh ob obali Katalonije v pripravah na človeško verigo zbirali že ves dan. Po navedbah organizatorjev se je na dogodek prijavilo okoli 400.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Avtomobili in stavbe so imeli izobešene katalonske nacionalistične zastave z rumenimi in rdečimi progami ter belo zvezdo na modri podlagi.

Z verigo, imenovano Katalonska pot proti neodvisnosti, so organizatorji posnemali največji protest proti sovjetski oblasti, ko je leta 1989 okoli dva milijona ljudi sklenilo roke in s 600 kilometrov dolgo človeško verigo od Vilne prek Rige do Tallinna izrazilo zahtevo po neodvisnosti. Estonija, Latvija in Litva so postale neodvisne dve leti pozneje.