Katalonija: referendum o neodvisnosti novembra

Španska vlada je katalonske stranke že opozorila, da ustava ne predvideva referenduma o neodvisnosti.

Objavljeno
12. december 2013 18.07
SPAIN-CATALUNYA-INDEPENDANCE-REFERENDUM
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Barcelona - Katalonske politične stranke so dosegle neformalni dogovor o datumu referenduma o neodvisnosti. Španski pravosodni minister Alberto Ruiz Gallardon je nekaj minut po dogovoru sporočil: »Referenduma ne bo.«

Če bodo zadeve potekale, kot so si jih zamislile katalonske stranke, bodo prebivalci s severovzhoda Pirenejskega polotoka 9. novembra drugo leto odgovarjali na dve vprašanji: »Ali mislite, da bi morala Katalonija postati država?« in »Če da, hočete, da je ta država neodvisna?«

Katalonski predsednik Artur Mas je povedal, da je dogovor za zdaj neuraden, vse stranke ga morajo namreč še formalno potrditi.

Današnji dogovor je v Madridu po pričakovanjih naletel na oster odziv. Španski premier Mariano Rajoy je prisegel, da bo referendum preprečil, saj da ni v skladu z ustavo. Po poročanju BBC, lahko referendum razpiše le španska vlada in ne vlade 17 avtonomnih skupnosti, med katerimi je tudi Katalonija. »Za pogajanja s špansko državo o tem, kako referendum izpeljati v skladu z aktualno zakonodajo, bo še dovolj časa,« pa je na besnenje Madrida odgovoril Mas.

Septembra so Katalonci svojo enotnost pri zahtevi po neodvisnosti ponazorili z večstokilometrsko človeško verigo. Kot smo pisali takrat, je cilj, ki so si ga zastavili Katalonci, visok, pot do njega pa bo, kakor hočejo pokazati, optimistična, sproščena, praznična, miroljubna in zelo demokratična.

Verjamemo, da je katalonska pot za neodvisnost v resnici eno najbolj demokratičnih gibanj našega časa, kajti zraslo je iz »baze«, iz ljudi. Narodna skupščina Katalonije, na primer, še zdaleč ni umetna tvorba, ampak je spontan odgovor na več kot 500 neuradnih referendumov, ki so jih po 7,5-milijonski Kataloniji lokalne skupnosti organizirale v obdobju 2009-2011. Prvega simbolnega, na katerem so spraševali o neodvisnosti, so pripravili v obalni vasici Arenys de Munt.