Katastrofalna prelomnica

Demokrati v predstavniškem domu ameriškega kongresa so objavili 2000 strani dolg predlog zakona o zdravstveni reformi. Predsednik ZDA Barack Obama ga je označil za ključno prelomnico, republikanci pa so dejali, da gre za katastrofo.

Objavljeno
30. oktober 2009 10.37
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Washington - Demokrati v predstavniškem domu ameriškega kongresa so objavili 2000 strani dolg predlog zakona o zdravstveni reformi. Predsednik ZDA Barack Obama je predlog nemudoma označil za ključno prelomnico na poti do reforme, republikanci pa so dejali, da gre za katastrofo, ki bo uničila Ameriko.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je povedala, da je kongres pred zgodovinskim trenutkom izpolnitve obljube dostopnega in kakovostnega zdravstva za vse Američane. Pelosijeva je zatrdila, da bo zakon zagotovil zdravstveno zavarovanje za 96 odstotkov Američanov in v desetih letih zmanjšal proračunski primanjkljaj za 30 milijard dolarjev.

 

Demokrati so v posebni izjavi ob objavi zakonodajnega predloga sporočili, da bo reforma znižala stroške za vsakega bolnika in ne bo povišala proračunskega primanjkljaja. Cena predloga je 900 milijard dolarjev v desetih letih, kar naj bi plačali s kombinacijo varčevanja v obstoječem sistemu in 5,4-odstotnim povišanjem davka za osebe, ki zaslužijo več kot pol milijona dolarjev na leto.

 

Tudi Obama je zatrdil, da predlog izpolnjuje dva ključna kriterija, to sta popolno pokritje stroškov brez povečevanja proračunskega primanjkljaja in obenem zmanjšanje primanjkljaja na dolgi rok. Poleg tega predvideva ustanovitev javne zavarovalnice, ki bo tekmovala z zasebnimi, kar bo predmet trdih pogajanj v senatu. Tam tej opciji javno nasprotuje neodvisni senator iz Connecticuta Joseph Lieberman, ki je napovedal, da se bo pridružil obstrukciji republikancev.

 

Republikanci so v predstavniškem domu na podlagi istih podatkov kot demokrati prišli do povsem drugačnih sklepov. Kongresnik iz Georgije Tom Price je zatrdil, da so demokrati ustvarili državni prevzem zdravstva, ki bo omejil izbiro, tekmovanje in inovacije, obenem pa povečal stroške in zmanjšal kakovost. Prav tako bodo še bolj propadala delovna mesta, višji bodo davki, upokojenci pa bodo doživeli zmanjšanje ugodnosti.

 

Nasprotovanje republikancev je sicer znano že od samega začetka in kar koli bi predlagal demokratski kongres, bi bila zanje katastrofa. Predlog bo sicer v predstavniškem domu sicer zlahka potrjen brez glasov republikancev.

 

Podobnega mnenja kot republikanci je tudi zavarovalniška industrija, ki se boji izgube dobičkov. Na strani demokratov pa je Združenje ameriških bolnišnic, ki v predlogu zakona vidi pomemben mejnik na poti do reforme.

 

Gre pa seveda le za eno od vrste prelmnic v skoraj leto dni trajajočem boju za reformo. Senat ni potrdil še ničesar, a demokrati upajo, da se bo to zgodilo kmalu. Nato bo treba uskladiti oba predloga, čemur bo sledilo novo glasovanje v obeh domovih.