Katoliška Irska zapira ambasado pri Svetem sedežu

Irska je dolgo veljala za najbolj katoliško med vsemi evropskimi državami. Razlog so zlorabe otrok.

Objavljeno
06. november 2011 17.41
Posodobljeno
06. november 2011 17.41
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim – V Vatikanu je boleče odjeknila novica iz Dublina, da bo Irska zaprla svoje veleposlaništvo pri Svetem sedežu. Za odnose z Vatikanom bo skrbelo irsko veleposlaništvo v kateri izmed drugih držav. Irska je dolgo veljala za najbolj katoliško med vsemi evropskimi državami, celo bolj kot Italija, Španija, Hrvaška ali Poljska.

Prepiri med državama zaradi spolnih zlorab katoliških duhovnikov nad irskimi otroki so zadnje mesece odnose čedalje bolj zaostrovali. Papež je zaradi kritik irske vlade užaljen odpoklical svojega nuncija, Dublin pa bo zdaj svojo ambasado kar zaprl.

Papežev uradni glasnik pater Federico Lombardi je moral sicer kratko in suho izjaviti, da Vatikan sprejema na znanje, kar se je odločila irska vlada, glavni cerkveni predstavnik na Irskem kardinal Sean Brady pa je bil prizadet in globoko razočaran. Napovedal je, da se bo z vsemi silami še naprej boril, da se bodo odnosi izboljšali. Odnosi med Irci in Vatikanom so se krhali že nekaj let, naprej zaradi odkritij o duhovniških zlorabah otrok v preteklosti. Zaradi tega so na Irskem tudi zaprli cerkvene internate, ki so jih vodili redovniki in nune, tam pa so se desetletja dogajale grozote, ki jih je svet pozneje spoznal v odmevnih filmskih uspešnicah.

Ko se je zdelo, da bi se odnosi morda celo lahko uredili, saj so o zlorabah začeli tudi v Vatikanu odkrito govoriti, se je zataknilo ob poročilu o duhovniških spolnih zlorabah otrok v irski škofiji Cloyne. Šlo je za številne zlorabe v zadnjem desetletju in za duhovnike, ki v škofiji delajo še zdaj. Irska vlada je pričakovala, da bo Vatikan odločno in učinkovito ukrepal, pa se razen domnevno zelo odločnih razgovorov, na katere so bili v Vatikan poklicani irski škofi, ni zgodilo nič usodnega. Nekaj škofov je sicer odstopilo, ker so prej prikrivali pedofile ali pa jih selili iz župnije v župnijo, irska vlada pa je pričakovala, da jih bodo izročili civilni roki pravice in jih poslali v zapor, kamor po mnenju vlade sodijo.

Ker uradni Vatikan ni reagiral, kakor je pričakoval Dublin, je predsednik irske vlade Enda Kenny brez dlake na jeziku kritiziral cerkveno državo, njene najvišje predstavnike pa je označil za hinavce. Vatikan je poleti iz užaljenosti odpoklical svojega nuncija, vendar je škof Giuseppe Leanza medtem že postal nuncij na Češkem. Irski veleposlanik Noel Fahey pa je tudi odšel iz Rima. Veleposlaništvi sta že več mesecev prazni, novica o irski uradni odpravi ambasade in spremembi odnosov na nižjo raven pa je v Vatikanu vseeno povzročila nelagodje. Irska je prva in izrazito katoliška država, ki nima več veleposlanika pri Svetem sedežu.

Hkrati je v Rimu neprijetno odmevala novica o raziskavah javnega mnenja na Irskem. Kar polovica Ircev ima o Cerkvi izrazito slabo mnenje, samo četrtina podpira Cerkev in se izreka za dejavne katolike. Prav katolištvo, ki so ga Irci prenesli tudi v ZDA, je od nekdaj pomenilo simbol irske samobitnosti in potem tudi samostojnosti. Irska razlaga, da veleposlaništva ne zapirajo zaradi pedofilije, temveč zaradi varčevanja, se zdi v Rimu še posebej ponižujoča. Poleg ambasade v Vatikanu zapirajo tudi veleposlaništvi na Vzhodnem Timorju in v Iranu.